Тенеси ще се превърне в последния американски щат, където на жителите е позволено да носят оръжия без разрешение, след като губернаторът Бил Лий подписа законопроект за "отворено носене", съобщават местни медии.

Законът за "конституционно носене", който влиза в сила на 1 юли, ще позволи на повечето граждани на възраст над 21 години и законно притежаващи пистолетите си да ги носят публично без допълнително разрешение.

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия"

"Днес подписах конституционно носене, защото не би трябвало да е трудно за спазващите закона тенесианци да упражняват правата си (от втората поправка на американската конституция). Благодаря ви, членове на Общото събрание и Националната оръжейна асоциация, че помогнахте да се направи това", написа губернаторът в "Туитър".

Законопроектът е подкрепен от Националната оръжейна асоциация (NRA). Но водещите правоприлагащи групи в Тенеси се противопоставят, като твърдят, че промяната може да доведе до увеличаване на престъпността и да направи полицейските служители по-уязвими.

От 50-те американски щата 31 в повечето случаи разрешават това, което се нарича открито носене на оръжие на обществени места без разрешение или лиценз, въпреки че огнестрелните оръжия все пак са забранени на определени места в тези щати.

Американският президент Джо Байдън се обяви в подкрепа на контрола върху оръжията вчера.

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия. Нека го повторя отново: насилието с оръжие в тази страна е епидемия и е международен срам", настоя Байдън в реч за предотвратяването на насилието с оръжие в Розовата градина на Белия дом.

"Всеки ден в тази страна са прострелвани 316 души. Всеки ден. Сто и шест от тях умират всеки ден", подчерта Байдън. Той настоя Конгресът на САЩ да приеме по-строги закони за оръжията.