Шведската прокуратура дава двама мъже на съд за изгаряне на Корана, съобщава "Ройтерс".

Миналата година имаше поредица от такива инциденти, които предизвикаха възмущение в мюсюлманския свят и засилиха опасенията от нападения на джихадисти.

Двамата мъже са подсъдими за агитация срещу етническа или национална група в четири отделни случая, когато са запалили свещената книга на исляма пред джамия и на други обществени места.

Вътрешната служба за сигурност на Швеция повиши нивото си на тревога за тероризъм в заради изгарянията, а съседна Дания, където също имаше вълна от изгаряне на Корана, затегна законодателството си, за да забрани тази практика.

Швеция и Дания обмислят забрани за изгарянето на Корана
Обновена

Швеция и Дания обмислят забрани за изгарянето на Корана

Само в неделя е имало пет изгаряния на Корана

"Двамата мъже са преследвани за това, че в тези четири случая са направили изявления и са се отнесли към Корана по начин, целящ изразяване на презрение към мюсюлманите заради тяхната вяра", посочи старшият прокурор Анна Ханкио.

Много мюсюлмани гледат на оскверняването на Корана, който те считат за буквално Божие слово, като на сериозно престъпление.

Доказателствата срещу двамата мъже - Салван Момика и Салван Наджем, се състоят предимно от видеозаписи, поясни Ханкио.

Момика - бежанец от Ирак, заяви, че иска да протестира срещу институцията на исляма и да забрани неговата свещена книга.

Агенцията по миграцията на Швеция съобщи, че е искала да депортира Момика поради невярна информация в молбата му за пребиваване, но че заповедта няма да бъде изпълнена, тъй като той е бил изложен на риск от изтезания в родината си.

Критиците настояха Швеция и Дания - две от най-либералните страни в света, да третират изгарянето на Корана като форма на свобода на словото, защитена от закона.

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите"