Външните министри на Швеция и Финландия повториха в отделни интервюта, публикувани в събота, че процесът за присъединяването им към НАТО продължава, въпреки че президентът на Турция каза, че Швеция не трябва да очаква страната му да одобри членството си, съобщи АП.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом призна в интервю за шведския вестник Expressen, че турският гняв заради неотдавнашните демонстрации и изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм е усложнил присъединяването на Швеция към НАТО.

За да приеме нови държави, НАТО изисква единодушно одобрение от своите съществуващи членове, една от които е Турция. Въпреки това шведското правителство се надява да се присъедини към НАТО това лято, каза Билстрьом.

"От само себе си се разбира, че гледаме към срещата на върха на НАТО във Вилнюс, столицата на Литва, през юли, каза Билстрьом, когато беше попитан за графика за евентуалното присъединяване на Швеция.

Унгария и Турция са единствените страни в 30-членния западен военен съюз, които не са подписали молбите на Финландия и Швеция.

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена

Докато Унгария обеща да направи това през февруари, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че планираната среща в Брюксел за обсъждане на членството на Швеция и Финландия в НАТО е отложена.

Подобна среща би била безсмислена след събитията от миналия уикенд в Стокхолм, каза Чавушоглу. Тогава се проведоха протестите на прокюрдски групи и изгарянето на свещената книга на исляма пред турското посолство от крайнодесния датски политик Расмус Палудан.

Финландският външен министър Пека Хаависто повтори шведския си колега и каза, че двете страни планират да продължат съвместното си пътуване към НАТО.

"Според мен пътят към НАТО не е затворен за нито една от двете страни", каза Хаависто в интервю за финландската обществена телевизия YLE.

Той каза, че съобщението на Анкара за отлагане на тристранните преговори с Финландия, Швеция и Турция засега представлява удължаване на времето от турска страна и че въпросът може да бъде преразгледан след изборите в Турция, определени за 14 май.

Хаависто каза, че се надява, че времевата рамка ще позволи членството на Финландия и Швеция да бъде финализирано на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли в Литва.

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Анкара още е гневна след изгарянето на Корана в Стокхолм