Швеция ще изпълни условията на меморандума за разбирателство, договорен с Анкара, за да преодолее възраженията на Турция срещу членството й в НАТО. Това обеща министър-председателят на скандинавската страна Магдалена Андершон, цитирана от "Ройтерс".

На пресконференция тя посочи, че решението за екстрадиране в Турция на мъж, издирван за измама, което беше взето миналата седмица, е направено "съгласно шведското и международното право и ние ще продължим да работим по този начин".

Преди месец Турция се закани, че ще замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, ако скандинавските страни не спазят обещанията си за борба с тероризма.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Ако двете страни не спазят обещанията си към Анкара за борба с тероризма

Първоначално обаче Турция се противопостави на присъединяването им към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Заедно с нашите съюзници ние сами ще оформим бъдещето, което искаме да видим - обяви американският президент.