Швеция изпраща на Украйна нов военен пакет на стойност 2,2 милиарда крони (199 милиона долара). Това обяви министърът на отбраната Пол Йонсон, цитиран от "Ройтерс".

Помощта се състои основно от артилерийски боеприпаси.

Йонсон заяви, че правителството официално е възложило на въоръжените сили да проучат дали Швеция ще може да изпрати изтребители "Грипен" на Украйна.

Той обаче повтори, че от съображения за вътрешна сигурност скандинавската страна ще трябва да стане член на НАТО, преди да може евентуално да осигури на Киев бойните самолети.

Очаква се анализът на въоръжените сили да бъде готов до 6 ноември.

Швеция обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна

Швеция обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна

Правителството може да поиска от въоръжените сили още в четвъртък официално да разгледат въпроса

Швеция се надява да се присъедини към НАТО тази есен, след като членството ѝ беше задържано от Турция и Унгария.

Новата военна помощ ще бъде 14-ият подред пакет, който Швеция изпраща на Украйна след руската инвазия, като общата стойност на помощта на скандинавската страна ще достигне малко над 22 милиарда крони.

Срещата в испанския град Гранада дава шанс на лидери като френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Риши Сунак да заявят отново ангажимента си към Украйна, след като политическата турбуленция както в Европа, така и в Съединените щати повдигна въпроси относно продължаващата помощ за Киев.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че до пет години Русия може да атакува и други страни, ако Европа е колеблива в подкрепата си. Той обаче изрази увереност в продължаването на финансовата помощ от САЩ и Европа.

Швеция обучава украински пилоти да летят на "Грипен"

Швеция обучава украински пилоти да летят на "Грипен"

Подкрепа срещу руската агресия