Швейцария отхвъли решение, нареждащо ѝ да направи повече за борба с глобалното затопляне, съобщава "Ройтерс".

Този ход може да насърчи и други страни да се противопоставят на влиянието на международните съдилища.

През април Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде безпрецедентно решение, според което Берн е нарушил човешките права на група възрастни швейцарки - KlimaSeniorinnen, като не е успял да се справи с изменението на климата.

Долната камара на швейцарския парламент обаче последва стъпките на горната камара и прие необвързващо предложение със 111 гласа "за" и 72 "против" за критикуването на "съдебния активизъм" на съда. Според парламента няма причина да се предприемат по-нататъшни действия, тъй като Швейцария вече прави достатъчно по въпроса.

Швейцария отряза съда в Страсбург за решението за климата

Швейцария отряза съда в Страсбург за решението за климата

Страната няма да въвежда още мерки срещу глобалното затопляне

По време на дебата депутатите осъдиха "намесата" на съда в швейцарската демокрация, като един нарече решението в Страсбург "погрешно".

Един от депутатите от дясната Швейцарска народна партия, която е най-голямата партия в парламента, се подигра на възрастните швейцарци, като ги упрекна, че са завели дело, "защото им е твърде горещо през лятото".

Той имаше предвид аргумента на жените, че неадекватните усилия на правителството за борба с изменението на климата ги излагат на риск от смърт по време на горещи вълни.

Пред парламента малка група протестиращи държаха табели с надписи "предадени", "шокирани" и "разтревожени".

Въпреки че управляващият Федерален съвет може да не зачете парламента, министърът на околната среда - един от неговите членове, също, изглежда, омаловажава решението.

Швейцарски медии нарекоха "абсурдно" решението на ЕСПЧ за климата

Швейцарски медии нарекоха "абсурдно" решението на ЕСПЧ за климата

Според тях това е опит на съдилищата да влияят на националната политика

Изабела Кеушниг, правен изследовател от Лондонското училище по икономика, заяви, че ако правителството откаже да изпълни решението, то може да "създаде тревожен прецедент, подкопавайки ролята на правния надзор в демократичното управление".

Подобен акт, ако бъде формализиран, би бил безпрецедентен в Съвета на Европа.

Това обаче би било и доказателство за политически отпор срещу международните действия в областта на климата, особено след масовите победи на крайната десница на изборите за Европейски парламент.

Делото е част от редица съдебни спорове за климата, които се движат през световните съдилища. Съдът по правата на човека в Латинска Америка е готов да издаде консултативно становище по-късно тази година, след като проведе изслушвания в целия регион.

Възрастни швейцарки спечелиха знаково дело за климата пред съда в Страсбург

Възрастни швейцарки спечелиха знаково дело за климата пред съда в Страсбург

Това може да се превърне в прецедент за други подобни дела