Белият дом и ЦРУ отговориха на съобщения в медиите, в които се твърди, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е предложил на руския президент Владимир Путин да запази част от Украйна, за да сложи край на войната като част от мирен план, изготвен от името на президента Джо Байдън, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Става дума по-специално за публикацията от четвъртък в швейцарския немскоезичен вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) и след това разпространена и от други издания. Вестникът цитира думите на германски политици, според които Байдън би искал да избегне продължителна война в Украйна и затова чрез Бърнс е предложил на Путин, наред с други неща, около 20% от територията на Украйна, при условие че прекрати военните действия.

Твърди се, че Киев е отхвърлил предложението," украинската страна не приема територията на Украйна да бъде разделена", докато в Кремъл са заявили на американския пратеник, че "така или иначе ще спечелят войната в дългосрочен план", съобщава NZZ.

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

Украинският президент не разбира кой взема решенията в Русия

Едва след като Москва и Киев са отхвърлили предложението, администрацията на Байдън е обещала да предостави на Киев танкове "Ейбрамс", се казва в статията.

Журналистите твърдят, че в края на януари Бърнс тайно е посетил Москва, където е обсъдил този план с руското ръководство.

По-рано Washington Post съобщи за тайно пътуване на директора на ЦРУ до Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски. Няма доказателства за скорошното посещение на Бърнс в Москва.

Слухове с подобно съдържание, че такъв мирен план наистина е можело да се осъществи и че това е причината за забавянето на обявяването на доставката на модерни танкове в Украйна, се чуха в руските медии през изминалата седмица, позовавайки се на източници близо до Кремъл.

В коментар за Newsweek неназован служител на ЦРУ нарече материала на NZZ "неверен". На свой ред заместник-прессекретарят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Шон Дейвет каза пред изданието, че информацията на NZZ "не е точна" и че ЦРУ ще потвърди същото.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира съобщенията, че директорът на ЦРУ тайно е посетил Москва през януари. "Всички тези съобщения са "подхвърляния"", каза Песков.

Дмитрий Полянски, първият заместник-пратеник на Русия в ООН, каза пред Newsweek, че материалът на NZZ е "интересен", но че не може да "коментира спекулации".

Киев все още не коментирал официално тази информация.

В края на миналата седмица Михаил Подоляк, съветник в кабинета на президента на Украйна, каза в интервю, че не е имало такива преговори, но добави, че "разбира се, винаги има някакви консултации и телефонни разговори на различни нива ." В същото време, подчерта той, Украйна при никакви обстоятелства няма да се съгласи на подобни неща.

В понеделник говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че преговорите между Русия и Украйна "сега са невъзможни, тъй като няма де факто или де юре условия за тях".

Песков: Новите региони на Русия все още не са напълно защитени от заплахи

Песков: Новите региони на Русия все още не са напълно защитени от заплахи

Специалната военна операция продължава