Китайският президент Си Цзинпин каза на среща на ръководителите на 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че Пекин нямало да "тормози" своите по-малки регионални съседи на фона на нарастващото напрежение около Южнокитайско море, предаде "Ройтерс".

Териториалните претенции на Пекин във връзка с морето се сблъскват с онези на няколко страни от Югоизточна Азия и предизвикаха тревога от Вашингтон до Токио.

"Китай е бил, е и винаги ще бъде добър съсед, добър приятел и добър партньор на АСЕАН", увери Си, цитиран от китайските държавни медии.

Кисинджър: САЩ и Китай да предотвратяват конфликти

Кисинджър: САЩ и Китай да предотвратяват конфликти

Анализ на двустранните отношения

Китай никога няма да се стреми към хегемония, нито да се възползва от размера си, за да принуждава по-малки страни, и щял да работи с АСЕАН за елиминиране на "намесата", настоя още китайският държавен глава.

Отстояването от Китай на суверенитет над Южнокитайско море го постави срещу членовете на АСЕАН Виетнам и Филипините, докато Бруней, Тайван и Малайзия също предявяват претенции към части от него.

Филипините в четвъртък осъдиха "най-категорично" действията на три кораба на китайската брегова охрана, които според филипинците са блокирали и използвали водни оръдия срещу лодки за снабдяване, отправили се към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

Прайс: Атака срещу филипински кораби ще доведе до ангажименти на САЩ за отбрана

В петък САЩ нарекоха китайските действия "опасни, провокативни и неоправдани" и предупредиха, че въоръжена атака срещу филипински кораби ще доведе до задействане на взаимни ангажименти на САЩ за отбрана.

"Съединените щати категорично смятат, че действията на КНР, отстояваща своите експанзивни и незаконни морски претенции в Южнокитайско море, подкопават мира и сигурността в региона", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, използвайки инициалите за Китайската народна република.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте изтъкна на срещата на АСЕАН, домакинствана от Си, че "ненавижда" спора и отбеляза, че върховенството на правото е единственият изход от спора.

"Това не говори добре за отношенията между нашите страни", коментира Дутерте.

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Включително за ракети и патрулни самолети

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Си коментира на срещата, че Китай и АСЕАН били отхвърлили "мрака на Студената война", когато регионът е бил разбит от конкуренция на суперсили и конфликти като войната във Виетнам, и съвместно са поддържали регионална стабилност.

Китай често критикува САЩ за "мислене от Студената война", след като Вашингтон ангажира регионалните си съюзници, за да отблъсне нарастващото военно и икономическо влияние на Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към ръководителите на страните от АСЕАН за виртуална среща през октомври и обеща по-голямо ангажиране с региона.

Доклад хвърля светлина върху влиянието на Китай в големите световни институции

Доклад хвърля светлина върху влиянието на Китай в големите световни институции

"За всички е по-добре Китай да работи вътре в системата, вместо извън нея"

Срещата е започнала без присъствието на представител на Мианмар според двама запознати източници. Причината за неприсъствието не е ясна, а говорител на военното правителство на Мианмар не е отговорил на обаждания с искане за коментар.

АСЕАН отстрани ръководителя на хунтата в Мианмар Мин Аун Хлаин, който предвожда кръвопролитна репресия срещу несъгласието след завземането на властта на 1 февруари, от виртуалните срещи миналия месец заради провала му да направи пробив в прилагането на договорения мирен план, в безпрецедентно изключване за блока.

Мианмар отказа да изпрати по-нископоставен представител и обвини АСЕАН, че се е отклонила от принципа си за ненамеса и се е огънала пред западния натиск.

Китай е лобирал Мин да присъства на срещата според дипломатически източници.

В Пентагона предупреждават, че Китай изгражда капацитет да нанесе първи ядрен удар

В Пентагона предупреждават, че Китай изгражда капацитет да нанесе първи ядрен удар

Генерал Хитън: Те изстреляха ракета с голям обсег, тя обиколи земното кълбо