Сирия обвини няколко американски и френски официални лица, включително сенатор Джон Маккейн, бившият френски външен министър Бернар Кушнер и бившият американски дипломат Питър Галбрайт, че са влезли в страната без виза, което е нарушение на суверенитета, съобщава Ройтерс.

Тези действия са крещящо нарушение на суверенитета на Сирия и резолюциите на Съвета за сигурността на ООН за Сирия", съобщава агенцията, позовавайки се на сирийския посланик в ООН Башар Джафари. Джафари е отбелязал позицията на Сирия в писмо с дата 30 декември, което е получено от осведомителната агенция в понеделник.

Джафари призова генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност да окажат натиск върху правителствата, за да предприемат необходимите действия срещу техни граждани, които влизат на сирийската територия незаконно.

Въпреки че сирийският посланик в ООН спомена за „някои журналисти", той побърза да изреди редица незаконни посещения: Маккейн е посетил Сирия през май 2013 година, Кушнер през ноември 2014 година, Галбрайт през декември 2014 година и кувейтски политик през септември 2013 година.