Сирийският президент Башар Асад е разпоредил създаването днес на Комитет за проучване на възможностите за отмяна на извънредното положение, съобщава РИА Новости.

Законът действа от 1963 година и позволява на властите да провеждат арести и да вкарват хората в затвора без съд. Отмяната на този закон е едно от исканията на опозицията. Очакваше се вчера Башар Асад да обяви отмяната на извънредното положение в обръщението си към народния съвет - парламента, но това не се случи.

Президентът е разпоредил също да бъде проведено разследване за „гибелта на граждански лица и военни" в провинция Дераа и Латакия, По информация на сирийската информационна агенция САНА с указ на държавния глава е била създадена специална разследваща комисия.

 

В същото време световни агенции съобщиха днес, че в обхванатата от протести Сирия са изчезнали двама журналисти на Ройтерс. За местонахождението на сирийския гражданин Халид ал-Харири не е известно нищо от 28 март, а йорданецът Сюлейман ал-Халиди за последен път е видян на 29 март.

Йорданското посолство в Дамаск се опитва да получи информация за задържания, но безрезултатно. На 25 март сирийските власти лишиха от акредитация кореспондента на Reuters йорданския гражданин Халед Якуб Увейс.