Сирийският заместник-външен министър заяви, че САЩ, Великобритания и Франция помагат на „терористи" да използват химически оръжия в Сирия и че същите групи ще ги използват скоро срещу тях в Европа, съобщава Ройтерс.

Фейзал Макдад заяви пред журналисти пред хотел „Четирите сезона" в Дамаск, че той е предоставил на инспекторите на ООН по химически оръжия доказателства, че „въоръжени терористични групировки" са използвали зарин навсякъде, където се предполага, че е използвано химическо оръжие.

Повтаряме, че терористичните групи са тези, които са използвали химически оръжия с помощта на САЩ, Великобритания и Франция и това трябва да се спре", каза той.

Това означава, че тези химически оръжия скоро ще бъдат използвани от същите групи срещу хора в Европа", добави министърът.

Премиерът на Сирия Уаел ал-Халки обвини Запада в изфабрикувани на причините за евентуално военно нападение срещу Сирия. „Западните страни, започвайки от САЩ, са изобретили фалшиви сценарии и са измислили алиби за военна интервенция в Сирия", каза той, цитиран от държавната телевизия.

Междувременно „Дъ Таймс оф Израел" съобщава на страницата си, че режимът на Асад „изоставя командни центрове и правителствени офиси, тъй като смята, че са потенциални цели при евентуален удар от страна на Запада". Изданието се позовава на активисти, които са информирали Ал Арабия.