Сирия е започналa дълго отлаганото унищожение на дузина подземни бункера и хангара, които са били използвани за производство и съхраняване на химически оръжия, обявиха дипломатически източници пред Ройтерс.

Миналата година Дамаск предаде над 1 300 метрични тона химически агенти след присъединяването си към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), но закъснява с унищожаването на обектите, използвани за производство и съхраняване на смъртоносните агенти.

Работата по първия тунел започна на 24 декември, но беше отложена заради зимни бури. Обектът ще бъде затрупан с цимент до края на януари, каза източник в Хага, където се намира седалището на организацията.

„Работата най-накрая започна, което е добра новина. Имаше няколко технически въпроса и лошото време забави процеса", каза друг източник.

Ръководителят на ОЗХО се очаква да предостави нова информация за унищожението на обектите в Сирия на закрита среща в Хага в сряда.

Източници поясниха, че все още се изготвят с експерти на ОЗХО технически подробности как седем хангара да бъдат разрушени с експлозиви.