От кабинета на британския премиер Дейвид Камерън обявиха, че министър-председателят на Обединеното кралство и американският президент Барак Обама нямат съмнения, че режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия срещу сирийския народ, съобщава „Франс прес".

Двамата лидери са съгласни, че цялата достъпна информация потвърждава, че е използвано химическо оръжие, като се подчертава, че дори иранският президент и сирийският режим допускат това", каза говорителят на „Даунинг стрийт" след телефонен разговор между двамата западни лидери късно вчера.

Двамата са съгласни, че няма съмнения, че режимът на Асад е отговорен", допълва говорителят.

От офиса на премиера поясняват, че доказателствата ясно показват, че силите на Асад са провели химическа атака в предградия на Дамаск миналата седмица, при която се твърди, че са убити стотици хора.

Силите на режима са провели военна операция, за да си възвърнат район от опозицията в това време и няма доказателства, че опозицията има възможностите за такава химическа атака", казват още от кабинета Камерън.

Съветът за сигурност се събира заради проекторезолюция на UK за Сирия

Още...

Премиерът потвърди, че правителството все още не е взело решение по отношение на естеството на отговора, но той ще бъде законен и специално насочен към химическите оръжия", подчертават от „Даунинг стрийт".

По-късно днес Камерън ще ръководи среща на британския Национален съвет за сигурност. На него ще бъде обсъден проведеният между Камерън и Обама разговор, какво смятат американците и опциите, подготвени от британското правителство.

След срещата на Националния съвет за сигурност стана ясно, че всички британски участници са били единодушни, че режимът на Асад е използвал химически оръжия.
Националният съвет за сигурност се съгласи единодушно, че използването на химически оръжия от Асад е неприемливо и светът не трябва да чака", написа в „Туитър" Камерън след срещата.

Националният съвет за сигурност се съгласи единодушно за препоръка, която кабинетът ще обсъди утре", каза говорител на Камерън. Той добави, че има „единодушна подкрепа" към подхода на правителството и че министрите са съгласни, че „режимът на Асад стои зад химическите атаки".

Обама е провел най-малко 88 разговора с чуждестранни лидери от 21 август.

Американски неназовани източници от правителството обявиха, че САЩ няма да действа едностранно срещу Сирия, според „Франс прес". Всяка военна интервенция „ще включва международни партньори", каза един от източниците.

Ако бъдат наредени удари срещу Сирия, те могат да продължат повече от един ден, съобщи официалният представител. "Вариантите не са ограничени само до един ден", допълни той.

Малко по-късно международни новинарски агенции съобщиха, че Великобритания е предложила на ООН резолюция за Сирия, която "упълномощава да се вземат необходими мерки за защита на гражданите".

Припомняме, по-рано стана ясно, че блогът на американското списание Foreign Policy съобщава, че основните доказателства, че правителствените сили са използвали химически оръжия идват от прихванати телефонни разговори на сирийското ръководство.

Наличните военни сили на US, UK, Франция и Русия в района на Сирия

Още...

Според блога американските спецслужби са успели да подслушат разговори на чиновници от военното министерство на Сирия с един от командирите на подразделението на химическите войски. Това е станало в деня на атаката.

В разговора обаче чиновникът пита военния за подробности за химическата атака, което предполага, че има възможност тя да е предприета самоволно от командващия подразделението.

В същото време стана ясно, че инспекторите на ООН са се насочили към едно от местата, където са били извършени химически атаки, само ден след като мисията бе спряна заради съображения за сигурност, каза фотограф на „Франс прес".

Служителят на агенцията допълни, че екипът от експерти се е насочил към мястото със шест автомобила. Не е известно експертите кое място ще посетят.

След като в понеделник беше отправен огън от снайперисти към конвой на ООН с инспектори в Дамаск, тяхната сигурност е преразгледана. Те използват бунтовници от Сирийската свободна армия и правителствени войници за защита, отбелязва БиБиСи.

Инспекторите се върнаха в хотела си по-рано от предвиденото, след като посетиха едно от местата, където се смята, че са използвани химически оръжия.

Междувременно Русия предупреди Запада, че военен удар срещу сирийския режим може да дестабилизира Близкия Изток. В телефонен разговор с посланика на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, руският външен министър „подчерта липсата на алтернатива за дипломатическо разрешение", обявиха от външното ведомство на Русия.

Аятолах Хаменей: Намеса в Сирия означава катастрофа за региона

Още...

Лавров добавил, че „опитите за военно решение ще доведат само до допълнително дестабилизиране на ситуацията в страната и региона", допълват от ведомството.

Брахими и Лавров са се съгласили, че „това е критичен момент за всички страни - включително и за външните играчи - и че трябва да се действа с максимална отговорност и да не се повтарят грешките от миналото".

В друг разговор между Лавров и американския му колега Джон Кери, руският външен министър заявил, че Москва отхвърля твърденията на Вашингтон, че сирийският режим стои зад химическите атаки.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин който е известен с острия си език, написа в „Туитър", че „Западът се държи към ислямския свят като маймуна с граната".

Днес на пресконференция Брахими заяви, че международното право е ясно, че е необходима резолюция на Съвета за сигурност на ООН за военна интервенция в Сирия. Той подчерта, че доказателства показват, че са използвани химикали при убийството на стотици в страната.

Сирия: Терористите ще ударят и Европа с химически оръжия

Още...

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се даде шанс на дипломацията при уреждането на сирийския конфликт.

"Достигнахме най-критичния момент в сирийския конфликт. Сега трябва да припомним, че за да се даде шанс на дипломацията, трябва да се прекратят въоръжените действия и да започнат преговорите", посочи Бан на церемония по повод стогодишнината на Двореца на мира в Хага, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Генералният секретар призова Съветът за сигурност да се обедини, за да предприеме действия за постигането на мир в Сирия, допълва "Франс прес".

Бан заявил, че ако има военен удар, той няма да бъде преди инспекторите да напуснат Сирия. По думите му те се „нуждаят от четири дни", за да приключат работата си в Сирия.

Нека инспекторите приключат своята работа за четири дни", подчерта генералният секретар. Негов говорител поясни, че това означава общо четири дни от началото на работата им в Дамаск, която започна в понеделник. Предполага се, че екипът най-вероятно ще приключи работата си в петък.

Ирак е обявил най-високото ниво на тревога преди евентуален военен удар срещу Сирия, според Ройтерс. „За всички политически сили и силите на реда в Багдад, в провинциите и в цял Ирак е обявено най-високото ниво на тревога", каза премиерът на страната Нури ал -Малики.

Израелското правителство е наредило частична мобилизация на войници от резерва. От офиса на премиера Нетаняху подчертаха, че Израел трябва да бъде подготвен при атака в Сирия, въпреки че е малка вероятността страната да бъде замесена в конфликта.

Днес в Брюксел се провежда среща на НАТО относно кризата в Сирия. В съобщение на генералния секретар на организацията се подчертава, че използването на химически оръжия е „неприемливо и не може да остане без отговор". „Ние възприемаме използването на химически оръжия като заплаха за международния мир и сигурност".