Основната група на сирийската опозиция се съгласи за участва в преговорите, които започнаха в Женева, предадоха информационните агенции.

Решението за участие е взето, след като САЩ и ООН са предоставили поисканите от опозицията гаранции, съобщи телевизионният канал „Ал Арабия”, който разпространи изявление от името на опозицията.

Вчера посланикът на ОНН по сирийския конфликт Стефан де Мистура отправи видеообръщение към сирийски народ, в което заяви, че не бива да се допуска провал на преговорите.

Срещата в Женева, чиято цел е започване на разговори за намиране на изход от сирийския конфликт, трябваше да започне с непреки преговори между представители на Дамаск и опозицията.

На 18 декември Съвета за сигурност на ООН прие проект на резолюция за мирния процес в Сирия. В документа беше предвидено преговорният процес да започне през януари 2016 г., а ООН да поеме организирането му. Той обвързва страните в конфликта с ангажимент за прекратяване на бойните действия срещу гражданското население.
В резолюцията се подчертава, че решенията за бъдещето на може да вземе само сирийският народ.

Предвижда се в рамките на 18 месеца в страната да се проведат избори под егидата на ООН.
Същевременно в документа не се казва нищо за съдбата на сирийския президент Башар Асад, за чието оттегляне настоява сирийската опозиция.