Радикалната терористична групировка Ислямска държава в Ирак и Левант (ISIS) e толкова брутална, че „Ал-Кайда" дори се дистанцира от тях, съобщава кореспондент на СиЕнЕн за престъпленията, които са извършени от групировката в сирийския град Адана.

Ислямска държава в Ирак и Левант дошла в Aдана преди около година и първоначално е била приветствана от ислямски бойци. Но в рамките на няколко месеца тя се укрепила здраво и започнала да прилага твърд ислямски ред в града. Според един боец наложените от групировката правила в града се изразявали в „тероризъм и наказания".

Жители на Адана показаха на кореспондента къде членове на ислямската групировка са извършвали масови екзекуции и са оставяли човешките тела да гният, за да могат гражданите на населеното място да ги виждат. Никой не е можел да избегне да не ги забележи.

Все още мнозина в града се страхуват да говорят открито за случилото се. Толкова дълбоко е вкоренен страхът в тях, че не искат да се видят с нас, отбелязва кореспондентът на СиЕнЕн.

Радикалната организация е изтласкана от града преди месец. В началото на януари бунтовнически групи се обединиха и предприеха офанзива срещу организацията в Адана и други райони на северната част на Сирия.