Кюрдите от "Сирийските демократични сили" - СДС осуетиха опит на бойци от терористичната група ДАЕШ "Ислямска държава" да се възползват от настъплението на турската армия и да нахлуят в района на Рас ал Айн в сирийската провинция Хасек, съобщава "Ал Майадин", позовавайки се на кюрдски източници за сигурност.

Според тях, бойци от джихадистки "спящи кетки" се опитват да поемат контрола над село Ет-Тувеймия в района на Рас ал Айн.

ДАЕШ напада кюрдски сили с атентатори самоубийци в Ракка

ДАЕШ напада кюрдски сили с атентатори самоубийци в Ракка

Атаките са свързани с очакваната офанзива на Турция срещу кюрдските бойци в Сирия

Турция започна военна операция в Северна Сирия, "за да отговори на надвиснала терористична заплаха" и ще атакува само терористи. Това пише турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН

Дамаск определи операцията като агресия. Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша призоваха за среща на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, която ще се проведе днес.

Американският сенатор Линдзи Греъм от Републиканската партия в САЩ, който обикновено подкрепя американския президент Доналд Тръмп, този път многократно разкритикува решението му да изтегли американските войски от Североизточна Сирия.

По-късно Fox съобщиха, че Тръмп е наредил на американските военни да не се намесват в операцията на Турция в Сирия.

Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на Вашингтон във ВСВ, по-специално по време на десанта в Нормандия.

В същото време, двама британци от ДАЕШ, обвинени в обезглавяване на заложници от западни държави, които са държани от кюрдите в Североизточна Сирия, са в ръцете на САЩ и чакат прехвърляне на друго място.

Турската армия превзела набелязаните цели през първия ден от операцията в Сирия

Турската армия превзела набелязаните цели през първия ден от операцията в Сирия

Турското военно ведомство информира, че са поразени 181 цели на кюрдската милиция по въздух и с артилерия