Полското радио съобщава, че в следващите дни противовъздушните системи "Пейтриът" ще пристигнат в Полша от Германия, заедно с контингент от около 400 войници на Бундесвера, информира Би Би Си.

"Ракетните установки "Пейтриът" от Германия ще пристигнат в нашата страна следващите дни", каза заместник-министърът на отбраната Войчех Скуркевич пред Полското радио.

В същото време източници на радиото в Министерството на отбраната и в кабинета на президента допълниха, че това ще стане след следващия уикенд.

Германия предложи да разположи системи "Пейтриът" в Полша в началото на декември, след като ракета падна в полското село Пшеводув.

Решението за разполагане на системи за противоракетна отбрана и германските контингенти, които ще ги обслужват в района на Люблин, в източната част на страната, беше подписано днес от полския президент Анджей Дуда.

Припомняме, че Полша предложи Германия да изпрати системите "Пейтриът" на Украйна, където според Варшава биха били по-полезни. Пентагонът, макар и да не отказа директно прехвърлянето на "Пейтриът" на Украйна, обясни, че това са сложни системи, които изискват продължително обучение на военния персонал, който ще ги експлоатира и не работят на принципа "пускаш и ползваш".

Впоследствие обаче САЩ все пак решиха да предоставят ЗРК "Пейтриът" на Украйна и вече за САЩ заминаха украински войници, които да се обучават да работят с тях.

Полша разполага германските ПВО на украинската граница

Полша разполага германските ПВО на украинската граница

Полша и Германия очакват увеличение на украинските бежанци през зимата и ще потърсят финансова помощ от ЕК