21 представители на кметства и на ръководства на общински фирми се разследват от Прокуратурата в Милано заради фалшифицирани светофари и радари за засичане на скоростта по магистралите, съобщи Prontosofia като цитира вестник „Стампа".

Според разследващите власти става въпрос за истинска престъпна мрежа, в която са участвали и кметски управи, за да напълнят бюджетите си от глоби на автомобилисти за превишена скорост и за пресичане на червен светофар.

Водеща фигура в трафика бил Раул Кайроли - шеф на фирма от Комо, която имала лиценз за търгуването с т.нар. аутовелокси (радари за засичане на скоростта на минаващите автомобили), както и със светофари T-Red.
Тези светофари биват поставяни на най-оживените кръстовища и снимат автоматично колите, преминаващи на червено, след което снимките и глобите се изпращат на нарушителите.

Чрез леки „поправки" по радарите обаче въпросната фирма от Комо правела така, че те регистрирали много по-висока скорост от реалната. Пак с помощта на „поправки" светофарите били в състояние да светват червено много бързо, така че стотици коли се озовавали на червено посред кръстовищата, въпреки че секунди преди това имали пред себе си зелена светлина.

С този измамен механизъм глобите към автомобилистите валели като дъжд, а общините - от Новара и Венеция до Варезе и Модена, закърпвали бюджетите си.

На всичкото отгоре фалшифицираните светофари били поставяни не в близост до болници или училища, а по надолнища, където автомобилите по принцип са засилени.

Четирима от разследваните по трафика са арестувани.