Северна Македония очаква през май 2020 г. да получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана ясно след проведената среща в Париж между северномакедонския президент Стево Пендаровски и държавния глава на Франция Еманюел Макрон.

Пендаровски е заявил, че страната му няма интерес към какъвто и да е специален статут, освен пълноправно европейско членство.

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Той благодари на България…

Макрон от своя страна е уверил, че никога не е имал намерение да налага алтернатива. Той е информирал Пендаровски, че очаква до март идната година ЕС да има нова методология за присъединяване на нови страни членки. Това означава, че през месец май може да бъде отправена покана към Скопие за преговори.

"Каза ми ясно, че никога не е имал намерение да ни дава алтернатива на пълноправно членство. Каза само, че иска да се подобри процесът, за да не се произвеждат само бюрократични успехи, а всъщност реални неуспехи на страните кандидатки." - коментира президентът на Северна Македония.

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Тече среща на лидерите в Македония

Припомняме, очакваше се през миналия месец ЕС да покани Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори, но това не стана именно заради позицията на Франция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори
Обновена

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

След отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността