Бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се преместиха в Нова Зеландия. Това съобщиха британският вестник Sunday Times и РИА Новости.

Позовавайки се на източник в правителството на Великобритания, че Скрипал се е преместил в Нова Зеландия след като над година беше в конспиративна квартира на секретна служба MI6.

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Данни от мобилния му телефон...

Друг източник потвърждава, че бившият офицер на ГРУ и дъщеря му са "получили нови имена и поддръжка, за да започнат нов живот".

По утвърждение на британските власти, Скрипал и дъщеря му бяха отровени в английския град Солсбери през март 2018 г. Инцидентът провокира мащабен международен скандал. В Лондон смятат, че е бил отровен с веществото А234, с участието на руската държава. Москва категорично отрича това.

Руският външен министър Сергей Лавров през месец май 2018 г. обяви, че делото на "Скрипал" се разпада пред очите им при отсъствието на каквито и да са доказателства за вина на Русия. Във Великобритания не предоставиха никакви документи за разследване и не допуснаха контакти на Скрипал с медиите, информира руската агенция. 

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с новичок в британския град Солсбъри през март 2018 г. Те оцеляха, но най-малко други трима бяха отровени, включително и британката Даун Стърджис, която почина.