Oколо 2000 непалци бяха вербувани от Русия за участие във войната срещу Украйна. Тази цифра се основава на свидетелства на завърнали се войници и данни от руската миграционна служба и е сравнена с оценки, предоставени от активисти, подкрепящи семействата на онези непалци, които все още служат или са убити във войната в Украйна, съобщава Sky News.

Телевизионният канал разговаря с 35-годишен непалец на име Ганеш, който е прекарал четири месеца и половина в битки в Донецка област, преди да успее да се върне у дома.

Той каза пред репортери, че непалските войници са били третирани "като пушечно месо" и че когато са били изпратени в Украйна, не са имали достатъчно храна и са били бити от руски войници.

"Това беше наистина страшно. Това не бяха битки човек на човек, куршум в куршум. Бяхме атакувани от дронове и беше ужасно", казва той.

Ганеш каза пред Sky News, че е видял трима непалци убити на бойното поле, но е чувал за много повече жертви.

През януари Би Би Си писа, че има данни за 254 чужди граждани, които са се сражавали и са загинали в Украйна като част от руските сили. Ройтерс съобщи, че в момента 100 непалски граждани са в неизвестност.

През декември 2023 г. Непал призова руските власти да не набират непалци в руската армия, а също така поиска да бъдат изпратени телата на загиналите в Непал и Москва да изплати компенсации на семействата им.

Суперинтендант Наварадж Адхикари каза пред Sky News, че полицията предприема мерки срещу агенти (вербовчици) - хора, които помагат за попълването на документите, необходими за влизане в Русия и незаконно водене на война. "Полицията вече е арестувала 22 заподозрени", каза той.

Непал забрани на гражданите си да работят в Русия и Украйна

Непал забрани на гражданите си да работят в Русия и Украйна

Заради смъртта на непалски войници по време на служба в руската армия