Мадмуд Абас и Халед Мешаал не успяха да постигнат съгласие относно формирането на национално правителство по време на преговорите в Сирия, съобщи БиБиСи.

Въпреки това палестинският лидер Махмуд Абас и настоящият политически ръководител на движението Хамас - Халед Мешаал обявиха, че ще има напредък и че преговорите ще бъдат възобновени след две седмици.

Абас и Халед Мешаал допълниха, че съществуващите различия трябва да бъдат преодолени чрез диалог.

„Само диалогът е начинът, по който можем да решим нашите различия. Не е нормално да се бием," подчерта Мешаал.

Преговорите между двете страни се провеждат в момент, в който напрежението между Хамас и Фатах е изключително голямо, особено имайки предвид, че през последните седмици при сблъсъци между представители на двете политически сили имаше и 30 загинали, припомнят от БиБиСи.

Абас бе заплашен, че ще трябва да насрочи нови избори, ако не успее да стигне до формирането на  национално правителство, припомнят от медията.

Преговорите ще продължат след две седмици, обявиха Мешаал и Абас след 3-часовите разговори.
Двамата политически лидери подчертаха, че са на едно мнение относно отхвърлянето на идеята за временни граници на Палестинската автономия.

Те бяха категорични, че трябва да спрат кръвопролитните сблъсъци между Хамас и Фатах.

Припомняме, че Хамас победи фракцията на Абас - Фатах на парламентарните избори преди една година, но тяхната победа доведе до своеобразен бойкот от страна на международната общност, който парализира икономиката на Палестинската автономия.

Освен това от Фатах са склонни на преговори с израелските власти, докато Хамас са категорични, че няма да признаят правото на Израел да съществува като държава.