Ако Германия реши да сложи край на спора с блокираните медии, Русия ще отговори по същия начин. Напрежението обаче ще ескалира още повече, ако Берлин откаже да го направи, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на Москва.

Припомняме, вчера Русия обяви, че спира излъчването на германския телевизионен оператор "Дойче веле" в Москва и отнема акредитацията на служителите от руското бюро на медията.

Ходът й беше ответна мярка срещу решението на медийния регулатор в Германия да забрани излъчването на финансирания от Кремъл телевизионен канал RT DE (Russia Today Deutschland).

Медийният спор влоши отношенията между Русия и Германия в момент, когато ситуацията така или иначе е напрегната заради разногласията относно пускането на газопровода "Северен поток 2", за което е необходима зелена светлина от страна на Германия.

Предстои германският канцлер Олаф Шолц да посети Москва на 15 февруари и да разговаря с руския президент Владимир Путин.

Русия не остана длъжна на Германия - забрани излъчването на DW

Русия не остана длъжна на Германия - забрани излъчването на DW

Москва обмисля възможността медията да бъде призната за "чуждестранен агент"

По отношение на медийния спор между двете страни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че топката вече е в полето на Германия.

"Ако Германия ескалира напрежението, ние ще отговорим по същия начин. Ако Германия тръгне към нормализиране на ситуацията, ние ще отговорим по същия начин - ние сме също толкова готови да нормализираме ситуацията", подчерта тя.

Заместник-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов също потвърди, че Русия е готова да отмени решението си за "Дойче веле", ако Германия промени позицията си за RT DE.

Ирина Филатова, която работи за руското бюро на "Дойче веле" в Германия, призна, че решението на Русия е било "огромен шок" за служителите.

"Очевидно очаквахме някои мерки, след като RT беше забранен в Германия. Но никога не сме очаквали, че тези ответни мерки на руските власти ще бъдат толкова тежки", коментира тя.

Говорител на германското правителство пък определи хода срещу "Дойче веле" като "чисто политически".

Германия забрани излъчването на финансираната от Кремъл ТВ Russia Today

Германия забрани излъчването на финансираната от Кремъл ТВ Russia Today

RT ще обжалва...