Китай назначи нов министър на отбраната, съобщава "Ройтерс".

Дон Джун ще поеме поста от последния министър, който изчезна от публичното пространство преди четири месеца.

Назначаването му идва в момент, когато президентът Си Дзинпин обновява армията в опит да превърне Китай в доминираща световна сила - цел, която разтревожи много съседни страни.

Ролята на министъра на отбраната на Китай е да бъде публичното лице на Народната освободителна армия в нейния ангажимент с медиите и с други въоръжени сили.

За разлика от други страни, ведомството не играе особена роля в отбранителната политика или военното управление - области, с които се занимава Централната военна комисия - елитна група, ръководена от Си.

Китай уволни министъра на отбраната, но не назначи нов

Китай уволни министъра на отбраната, но не назначи нов

Отстранен от длъжност е и държавен съветник

62-годишният Дон доскоро беше началник на флота на Народната освободителна армия. Той заменя Ли Шанфу, който беше назначен за министър на отбраната през март, но не беше виждан публично от 25 август насам.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че Ли е разследван за корупция, свързана с доставките и разработването на оборудване.

Пекин не е дал обяснение за изчезването на Ли, но през октомври го уволни като министър на отбраната и държавен съветник.

Ключова част от работата на министъра на отбраната на Китай е да се ангажира с армията на Съединените щати, за да се намали рискът от конфликт около Тайван и в Южнокитайско море - две чувствителни точки, където през последните години има тлеещи конфликти.

Китайският министър на отбраната под домашен арест?
Обновена

Китайският министър на отбраната под домашен арест?

Той отложи среща с виетнамски военни

По време на краткия си мандат като министър обаче Ли не се срещна с американския си колега Лойд Остин. Министерството обясни, че Вашингтон ще трябва първо да премахне санкциите, наложени на Ли през 2018 г. заради ролята му в закупуването на руски самолети и оборудване.

Дон няма да се сбълска с подобно ограничение, тъй като не е известно да попада под санкциите на САЩ.

На срещата между президента Джо Байдън и Си в Сан Франциско през ноември и двамата лидери се съгласиха да възобновят преговорите с висши военнослужещи, които бяха прекратени след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г.

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

САЩ и Китай провеждат преговори на най-високо ниво, но съперничеството им остава необуздано