Парламентът на Словакия потвърди правителството на премиера Роберт Фицо във вторник, подкрепяйки политическа програма, която обещава спиране на държавната военна помощ за Украйна, бавно намаляване на бюджетния дефицит и налагане на нов банков данък, предава Ройтерс.

Фицо спечели изборите през септември с кампания, насочена към критични медии, западни партньори и либерални политики, и беше назначен за министър-председател за четвърти път от президента Зузана Чапутова на 25 октомври.

Управляващата коалиция на Фицо комбинира неговата лява, социално консервативна партия SMER-SSD с по-малка лява партия и малка националистическа партия.

Коалицията прие политическата си програма миналата седмица, а парламентът я подкрепи при вот на доверие във вторник.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Специални такси ще бъдат предназначени за прекомерни печалби в други неуточнени сектори.

Новото правителство има за цел намаляване на дефицита на консолидирания държавен бюджет в размер на 0,5% от БВП през 2024 г. Страната е изправена пред най-големия дефицит в еврозоната, оценен на почти 7% от БВП тази година.

Програмата също така включва предизборното обещание на Фицо да спре официалната военна помощ на Словакия за Украйна, докато нейният съсед се бори с инвазията на Русия и да търси прекратяване на военните действия, като същевременно признава международните граници на Украйна.

Фицо също така повтори противопоставянето си на отпадане на правото на вето на държавите-членки на Европейския съюз или преминаването към мажоритарно гласуване в повече области.

Опозицията гласува против програмата, посочвайки атаките на Фицо срещу независими медии и уволненията на висши полицейски служители, които са разследвали членове на новата управляваща коалиция за подкупи.

Словакия отказа да изпрати ракети и боеприпаси на Украйна

Словакия отказа да изпрати ракети и боеприпаси на Украйна

Военният пакет беше подготвен от предишното праавителство