Майката на починалия руски опозиционер Алексей Навални Людмила обвини руските следователи в четвъртък, че планират да погребат сина ѝ тайно безцеремония, а тя няма да се съгласи с това, съобщава "Ройтерс".

"Те искат това да стане тайно, без сбогуване. Искат да ме заведат до края на гробището, до пресен гроб и да кажат: тук лежи вашият син. Не съм съгласна с това", каза тя във видео в YouTube.

Нямаше незабавен отговор от руските следователи.

Майка му каза още, че в сряда са ѝ показали трупа и смъртния акт. Помощниците на Навални казаха, че в смъртния акт е посочено, че е починал от естествена смърт.

"Разследващите твърдят, че знаят причината за смъртта, имат готови всички медицински и правни документи, които аз видях и подписах медицинския смъртен акт", каза тя.

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Той заяви, че Путин не е гледал изявлението на Юлия Навалная

"Според закона трябваше веднага да ми предадат тялото на Алексей, но досега не са го направили. Вместо това ме изнудват, поставят ми условия къде, кога и как да бъде погребан Алексей. Това е незаконно. Записвам това видео, защото започнаха да ме заплашват. Гледайки ме в очите, казват, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми. Тя цитира един от следователите: "Времето не е на ваша страна". Не искам специални условия, каза тя. Просто искам всичко да бъде направено според закона. Настоявам тялото на сина ми да ми бъде върнато незабавно.

Припомняме, че Кремъл заяви, че няма нищо общо със смъртта на Навални и че обстоятелствата се разследват. Президентът Владимир Путин все още не е коментирал това.

Навални почина на 16 февруари в затворническата служба на Ямало-Ненецкия окръг. Много политически лидери от Запада обвиниха Кремъл за смъртта му. Дмитрий Песков определи тези твърдения като нелепи.

Русия няма никакъв интерес от смъртта на Алексей Навални. Това заяви пред журналисти посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Тя подчерта, че към момента няма официална информация по този повод - нито какво се е случило, нито защо. По думите ѝ в общественото пространство витаят само спекулации по въпроса.

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални
Обновена

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

Съюзът е напът да приеме своя 13-и санкционен пакет

Митрофанова коментира и обвиненията на Юлия Навалная, отправени към Владимир Путин, че той е отговорен за смъртта на руския опозиционер. Според руският посланик такива обвинения не могат да се отправят без доказателства.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне със съпругата и дъщерята на Навални, в четвъртък в Калифорния, съобщи NBC.

Байдън осъди смъртта на Навални и каза във вторник, че Съединените щати ще обявят голям пакет от санкции срещу Русия в отговор. Последните наказателни мерки ще бъдат насочени към редица елементи, включително отбраната и индустриалните бази на страната, заедно с източниците на приходи за икономиката, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.