Невиждани от столетия обилен снеговалеж и снежни бури парализираха Израел и  палестинските територии, както и други държави в региона, съобщават световните информационни агенции.

Метеоролозите припомнят, че от 1879 година подобна тежка зимна обстановка няма по тези места, но успокояват, че в близките часове се очаква спиране на снеговалежа.

Израелският министър на отбраната Моше Ялон признава, че Йерусалим не е виждал подобно нещо и възстановяването ще отнеме дни.

Според специалисти, снежната покривка там достига 60 см, което не се е случвало от 1920 година.

Съобщава се за поне четирима загинали в различни части на Израел при отделни инциденти. Двама души са били буквално отнесени от бедствието с колите си. Дете е починало при пожар, причинен от технически проблем с отоплението. Мъж е умрял при опит да поправи покрива си.

Съобщава се, че най-малко 60 000 домакинства в страната, от които 13 000 само в Йерусалим са без електричество, а 45 израелски селища в северната част в момента са откъснати от света, след като важни магистрали бяха принудително затворени.

Въпреки традиционно спрения заради Шабат транспорт, някои влакове все още се движат.

Властите препоръчват на хората да останат по домовете си и да избягват шофирането, ако не е крайно наложително.

Училищата остават затворени и утре.

Армията и доброволци раздават одеяла и преместват нуждаещите се хора в по-топли помещения.

В палестинските територии обилни дъждове, преминали в сняг, наводнени сгради заради придошли реки, проблеми с елктричеството и ниски температури принудиха властите да евакуират хиляди жители, сред които и много деца.

Говорител на службата за извънредни ситуации в Газа коментира, че става въпрос за истинска катастрофа.

Раздават се дрехи и вещи от първа необходимост на бедстващите. Хуманитарни организации изпращат помощи.

Йордания затвори училища и банки по нареждане на просветното министерство и Централната банка.

Съобща се за проблеми с електричеството.

Пътищата са частично отворени, но се съобщава за около 150 000 изоставени по тях автомобили заради снега. Властите предупредиха да не се пътува.

Подобни неуредици заради лошото време застигнаха и Ливан.