Президентът на Сомалия, Хасан Шейх Мохамуд каза, че страната му ще се "защити", ако Етиопия продължи със сделката за създаване на военноморска база в отцепилия се регион Сомалиленд и евентуално признае територията като независима държава, предава "Ройтерс".

Етиопия, която няма излаз на море, се съгласи на меморандум за разбирателство на 1 януари за наемане на 20 км брегова линия в Сомалиленд - територия, която Сомалия твърди, че притежава, въпреки че северният регион се счита за ефективна автономия от 1991 г. насам.

Етиопия заяви, че иска да създаде военноморска база там и предложи евентуално признаване на Сомалиленд в замяна - което предизвика предизвикателен отговор от Сомалия и се опасява, че сделката може допълнително да дестабилизира Африканския рог.

"Ако Етиопия настоява, Сомалия ще се съпротивлява и ще откаже", каза Мохамуд пред Ройтерс във вторник в интервю в силно укрепения президентски дворец в Могадишу.

"Ако влязат в страната, Сомалия ще направи всичко възможно, за да се защити.

Той не навлезе в повече подробности какви действия може да предприеме Сомалия. Африканският рог е преживял многократни конфликти, подхранвайки хуманитарни кризи в райони, предразположени към суша. Съседните Етиопия и Сомалия воюваха за територия през 1977-1978 и 1982 г.

Мохамуд каза, че ще се съгласи да обсъди въпроса с етиопския премиер Абий Ахмед само когато правителството в Адис Абеба се откаже от намерението си "да вземе част от страната ни".

Говорителят на правителството на Етиопия не отговори на искане за коментар. Абий по-рано каза, че Етиопия няма планове да започва конфликт със Сомалия и просто се опитва да отговори на нуждата си от достъп до морето.

Мохамуд каза, че не обмисля изгонването на близо 3000 етиопски войници, разположени в Сомалия като част от мироопазваща мисия на Африканския съюз, която се борис бойци от Ал Шабаб, клон на Ал Кайда.

Анализатори и дипломати се опасяват, че изтеглянето на етиопските войски ще дестабилизира допълнително Сомалия, където атаките на Ал Шабаб са убили хиляди цивилни и войници от 2006 г. насам.

Сомалия и няколко западни държави, включително Съединените щати, които редовно нанасят удари срещу екстремисти в Сомалия, заявиха, че сделката за пристанището на Етиопия е засилила усилията на Ал Шабаб за набиране на хора.

Етиопските войски нахлуха в Сомалия в края на 2006 г., за да прогонят ислямистко движение, от което произлиза Ал Шабаб.

Мохамуд каза, че изчисленията на неговото правителство показват, че Ал Шабаб е вербувала между 6000 и 8000 нови бойци само през януари.

Анализатори и дипломати, интервюирани от Ройтерс, бяха скептични по отношение на този брой, оценявайки броя на новоназначените в стотици.

Напрежение между Етиопия и Сомалия заради меморандума със Сомалиленд

Напрежение между Етиопия и Сомалия заради меморандума със Сомалиленд

Сомалия обвини Етиопия, че се опитва да анексира част от територията й