От Германия и Франция до Полша и Испания - крайната десница спечели гласовете на младите хора в ключови държави на тези избори за Европейски парламент, съобщава "Ройтерс".

Едно поколение, израснало сред постоянни кризи, търси нови отговори и следва политици, владеещи TikTok и YouTube.

Младите гласоподаватели, които традиционно се възприемат като по-леви, задвижиха вълната от подкрепа за екологичните партии на последните евроизбори през 2019 г. и си спечелиха прозвището "Поколението Грета" - на името на младата шведска активистка за климата Грета Тунберг.

След пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот обаче, тази година мнозина насочиха подкрепата си към крайнодесни популистки партии, които се възползваха от техните опасения, за да засилят позициите си на евровота на 6-9 юни.

Тъй като лидерите на европейските често нововъзникващи етнонационалистически движения овладяват новите социални мрежи по-добре от основните си колеги, те печелят одобрение като подривна контракултура сред някои млади хора.

Харесват се особено на млади мъже, които се чувстват изоставени и цензурирани от все по-"събуждащия се" мейнстрийм, твърдят анализатори.

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Той на практика откри предизборната кампания

"Германия не върви в добра посока и те бяха единствената партия с наистина ясно послание за миграцията", обясни 17-годишният Кристоф, ученик в търговско училище в Берлин, който е гласувал за крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Подкрепата за АзГ, която иска да ограничи миграцията и предупреждава срещу "ислямизацията" на Германия, е нараснала с 11% до 16% сред хората под 25 години, според екзитпол на Infratest dimap - повече от два пъти спрямо 5%-ното увеличение сред по-широкото население.

Промяната, която помогна на АзГ да постигне историческо второ място в цялата страна, беше забележителна с това, че решението на Германия да позволи на младежите между 16 и 18 г. да гласуват за първи път се очакваше да облагодетелства леви партии.

Въпреки че крайната десница не се представи добре навсякъде сред младите гласоподаватели - и те са сравнително малка категория в Европа - континент със застаряващо население - тази тенденция ще продължи да тревожи основните партии, които са изправени пред предсрочни избори по-късно този месец във Франция и федерални избори догодина в Германия.

Неотдавнашно проучване сред младежите в Германия сочи, че младите хора все повече се притесняват от инфлацията, скъпите жилища и социалните разделения и по-малко от изменението на климата. Зелените спечелиха едва 11% от гласовете на младежите в неделя, което е спад от 23%.

"Вече го няма усещането, че ако просто работят усилено, тогава бъдещето ще бъде по-добро и те са разочаровани от партиите на власт", обясни водещият автор на изследването Саймън Шнецер. Той посочи, че икономическата криза прави младите по-възприемчиви към антимиграционната реторика на АзГ.

Кристоф заяви, че опитът му го е накарал да вярва, че по-новите имигранти в Германия са по-склонни към насилие и не желаят да се интегрират.

Във Франция крайнодясната партия "Национален сбор" взе 25% от гласовете сред 18-24-годишните, според Ipsos. Това е с 10% повече в сравнение с около общото увеличение с 8% до 31,4%.

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

Той самият не е съгласен с решението

Разбира се, повечето от младежите в двете основни сили на ЕС все още подкрепят левите партии и мнозина се притесняват от последната тенденция.

"Притеснява ме, защото видях, че крайната десница иска да депортира хора дори ако имат германско гражданство като мен. Но Германия е дом за мен", отбеляза 17-годишният Енсар Аданур - германец от турски произход.

В Полша подкрепата за крайнодясната "Конфедерация" сред избирателите на възраст 18-29 години се увеличи от 18,5% на 30,1%, което ги прави водещ избор за тази демографска група.

"Вече нямам никакво доверие към основните партии - предишното и сегашното правителство го показват ясно", заяви 30-годишният Павел Руковски, IT специалист, гласувал за "Конфедерация".

Относителното владеене на крайнодесните партии в предпочитаните от младите гласоподаватели канали за комуникация - видеоприложения като Tiktok и YouTube и приложението за съобщения Telegram - е голям фактор зад нарастващия им успех сред това поколение, посочиха анализатори.

Неотдавнашното германско проучване сред младите хора показва, че 57% от тях получават новини и политика чрез социалните мрежи. Германският канцлер Олаф Шолц, подобно на много основни политици, обаче се присъедини към Tiktok едва преди няколко месеца.

"Ако не сте в каналите на младите хора, вие просто не съществувате", обясни Шнецер.

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Избирателната активност в целия ЕС е 50.8%

Същевременно алгоритмите на социалните медийни платформи предпочитат противоречивите съобщения, които генерират ангажираност, пред сериозното съдържание, обясни Рюдигер Маас, основател на Института за изследване на поколенията в Аугсбург.

Водещият кандидат на АзГ за европейските избори - Максимилиан Крах, например стана популярен в TikTok със съвети за запознанства за млади мъже: "Не гледайте порно, не гласувайте за Зелените, излезте на чист въздух... .. Истинските мъже са десни".

Той има около 53 300 последователи в Tiktok, в сравнение със съответно едва 11 000 и 2652 за водещите кандидати на лявоцентристките Социалдемократи и Зелените.

"Моето поколение всъщност не разбира от политика, но слушаме за АзГ през цялото време", коментира Кристоф.

В Испания инфлуенсърът в социалните мрежи Алвисе Перес спечели 6,7% от гласовете на младежите, в сравнение с 4,6% от общия вот, след като проведе кампанията си срещу имиграцията и корупцията почти изцяло в Instagram и Telegram.

Крайнодясната партия "Вокс", която беше силна в Tiktok, пък събра 12,4% от гласовете сред хората под 25 години в сравнение с 9,6% като цяло.

"Изглежда, че това е единствената партия, която наистина се противопоставя на правителството, когато става дума за теми табу, като имиграция или джендър идеология", заяви Ксавие, 22-годишен студент, гласувал за "Вокс".