На 8 декември руският президент Владимир Путин обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. в очевидно режисиран опит да изглежда, че се кандидатира по искане на руските военнослужещи. Путин обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 г. в разговор с руски военнослужещи след връчването на медалите "Златна звезда" в Големия кремълски дворец на 8 декември. 

Това коментира в дневния си анализ за Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Путин обяви тихо президентската си кампания, след като Артьом Жога, командир на батальона "Спарта" на Донецката народна република (ДНР), заяви, че народът на Донбас иска той да се кандидатира на изборите.

Жога специално подчерта, че Русия се нуждае от Путин като президент, за да интегрира окупираните украински територии и да възстанови мира. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков абсурдно заяви, че изявлението на Путин е "напълно спонтанно" и е "реакция на призива на хората".

Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко по подобен начин формулира изявлението на Путин като отговор на молбите на руснаците.

Заместник-председателят на Федералното събрание на Руската държавна дума Сергей Неверов заяви, че водещата партия "Единна Русия" "безусловно подкрепя" номинацията на Путин за кандидат-президент и "ще направи всичко за неговата победа".

Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски реагира на съобщението на Путин, като заяви, че макар резултатите от изборите вече да са известни, "процесът трябва да бъде организиран по подходящ начин".

Ходаковски твърди, че в Русия се появяват нови политически сили - което означава, че някои руснаци искат да свалят Путин - но че Русия не се нуждае от подобни "политически игри" по време на война. Един руски военен блогър твърди, че руснаците са по-загрижени за повишаването на цената на яйцата, отколкото за изявлението на Путин.

Обявяването на кандидатурата на Путин за президент във военна обстановка показва, че кампанията му може да се фокусира върху войната на Русия в Украйна в по-голяма степен, отколкото ISW оценяваше досега, въпреки че степента на този фокус засега не е ясна. Преди това ISW оценяваше, че президентската кампания на Путин вероятно няма да се фокусира върху войната в Украйна, а вместо това ще се съсредоточи върху вътрешната стабилност и критиките към Запада.

Обявяването на кандидатурата на Путин за президент на церемония по награждаване на руски военнослужещи, сражаващи се в Украйна, в разговор с боец от ДНР подсказва, че войната в Украйна може да играе по-значима роля в стратегията на кампанията му. Тези инсценирани обстоятелства вероятно са били насочени към много важен електорат: Руснаците, които са пряко засегнати от войната в Украйна, включително около 2,2 милиона военнослужещи, които според Кремъл в момента са мобилизирани, военнослужещите, които са били ранени преди това, и техните роднини (както и роднините на загиналите в боевете).

Роднини на мобилизирани руски военнослужещи неотдавна се обърнаха към руското правителство и военните с призив за освобождаване на техните роднини от военна служба и за по-добро отношение към мобилизираните военнослужещи в руската армия, а Кремъл многократно се опита да цензурира тези групи.

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Засега не е ясно дали той ще се яви сам или от името на политическа партия

Тези опити за цензура от страна на Кремъл подсказват, че Кремъл е загрижен за възможните негативни последици от тези протести за имиджа на Путин по време на президентската кампания.

Възможно е Кремъл да използва съобщението на Путин с военна насоченост в опит да убеди тази голяма група избиратели, че руските военни като цяло подкрепят Путин. Алтернативно, изявлението на Путин може да има за цел да демонстрира, че той има подкрепата на руските военни, за да направи излишно по-нататъшното обсъждане на войната в Украйна по време на кампанията му.

Възможно е Кремъл да е възложил на руските военни да превземат Авдеевка и евентуално Купянск преди изборите през март 2024 г. и това демонстриране на подкрепата на военните за кандидатурата на Путин вероятно е замислено като предпазна стратегия, ако руските военни не успеят да спазят тези срокове.

През нощта на 7 срещу 8 декември руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна. Украинските военновъздушни сили съобщиха на 8 декември, че руските сили са изстреляли седем безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 и шест ракети С-300 през нощта на 7 срещу 8 декември и 19 крилати ракети Х-101/Х-555 срещу Киевска област и инфраструктурни обекти в Днепропетровска област сутринта на 8 декември.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли и балистична ракета "Искандер-М" срещу неуточнена цел.

Украинските сили са свалили пет безпилотни летателни апарата "Шахед" и 14 крилати ракети Х-101/Х-555.

Началникът на украинската Харковска област Олег Синехубов съобщи, че руски ракети С-300 са поразили гражданска инфраструктура в град Харков, Харковска област, а руски военни блогъри твърдят, че руските сили са поразили цели в Павлоград, Днепропетровска област.

Ръководителят на военната администрация на град Киев Серхий Попко заяви, че ударът на 8 декември е първият руски удар с крилати ракети, изстрелян от стратегически бомбардировач Ту-95МС срещу град Киев от 20 септември 2023 г. - преди 79 дни.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Русия е "донякъде възстановила" запасите си от крилати ракети, като не е нанасяла мащабни удари през есенните месеци.

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

С опозиционния политик Алексей Навални в затвора, Путин не е изправен пред сериозна конкуренция у дома

На 7 декември лишеният от свобода яростен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин прогнозира, че "няма да има споразумение" между Русия и Украйна за прекратяване на войната и "няма да има замразяване" на фронтовата линия в Украйна, което представлява забележителна промяна в сравнение с предишните твърдения на Гиркин, че руските военни възнамеряват да "замразят фронтовата линия" до президентските избори в Русия. По време на интервю за руското информационно издание "База", публикувано на 7 декември, Гиркин заяви, че ситуацията в Украйна се е "радикално влошила" и че Русия е навлязла в период на "остра нестабилност".

Гиркин добави, че тактическите успехи на Русия през лятото и есента на 2023 г. не "елиминират или балансират" фактите, че войната навлиза в 21-ия си месец и че не се вижда нейният край. Интервюто на Гиркин за "База" почти сигурно е било одобрено от Кремъл и по този начин Кремъл вероятно е поставил ограничения върху това какво Гиркин може и какво не може да каже за руската инвазия в Украйна и други теми като наказателното му дело, покровителството му в силовото ведомство и убийството на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин. В писмо от 9 октомври Гиркин твърди, че е "99%" сигурен, че Кремъл ще реши да "замрази фронтовата линия" до президентските избори през 2024 г. и че руските сили ще продължат да водят стратегическа отбрана на съществуващата фронтова линия.

Гиркин неведнъж е заявявал и е изразявал голяма загриженост, че в Кремъл има фракция, която подкрепя замразяването на сегашната фронтова линия в Украйна, и друга фракция, която подкрепя продължаването на руските настъпателни операции с цел влияние върху руския президент Владимир Путин.

Възможно е Гиркин да коригира прогнозата си в отговор на частни и/или публични индикации, че Путин е застанал на страната на последната фракция. На 27 ноември руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът се опитва да "замрази" войната в Украйна, за да я превъоръжи за бъдещи нападения срещу Русия, и се обяви против преговорите - вероятно санкционирано от Кремъл признание за продължителните руски военни усилия.

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Съдът удължи с шест месеца задържането на руския националист

Лавров също така не популяризира предишни информационни операции на Кремъл, които симулираха интерес към преговори с Украйна и замразяване на войната, по време на речта си пред Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на 30 ноември.

ISW по-рано оцени, че Кремъл може стратегически да е позволил на основателя на руската опозиционна партия "Яблоко" Григорий Явлински да се застъпи за прекратяване на огъня в Украйна по време на интервюто на 5 декември, за да възпре фракциите в Кремъл, които може да искат замразяване на фронтовата линия в Украйна, от публично или частно изразяване на мнение.

Коригираната прогноза на Гиркин е още един признак, че Путин запазва максималистичните си цели и е малко вероятно да започне мирни преговори с Украйна, освен за да спечели време за възстановяване на силите си за бъдещи настъпателни операции.

Руските военни съобщават, че са забранили използването на цивилни автомобили за военни цели, вероятно като част от продължаващите усилия за формализиране, което предизвика критики от страна на руските военни блогъри.

Руски военни блогъри и заместник-министърът на информацията на Донецката народна република (ДНР) Даниил Безсонов разпространиха изображение на предполагаема руска военна заповед, в която се посочва, че руското военно командване забранява на руските сили да използват лични и хуманитарни автомобили и че всички превозни средства от граждански държавни структури трябва да бъдат регистрирани в баланса на военната част.

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатична катастрофа

Твърди се също, че заповедта забранява на руските войници, които не са механици или нямат шофьорски книжки, да управляват превозни средства. Тази мярка, ако съобщенията са точни, вероятно подкрепя руските усилия за формализиране на административния контрол върху руските военни доставки, особено тези, които не са предоставени от руското Министерство на отбраната (МО).

Тази мярка би повлияла и на руските усилия на местно ниво за осигуряване на руските войници на фронта с доставки, включително граждански превозни средства или такива с двойна употреба.

Руското информационно пространство до голяма степен разкритикува тези предполагаеми реформи като ненужни и вредни. Безсонов и руските блогъри твърдяха, че тази заповед ще възпрепятства движението на руските военни, доставките на провизии и боеприпаси и евакуацията на пострадали, като по този начин в крайна сметка ще деморализира военнослужещите.

Безсонов твърдеше, че тази заповед е необоснована, тъй като някои служители на ДНР от година се опитват да регистрират автомобилите си в руското МО, и вместо това призова руските военни да премахнат бюрокрацията, за да улеснят живота на войниците.

Путин произведе нови генерали

Путин произведе нови генерали

Руската армия назначи и 20 нови генерал-майори

Един военен блогър твърди, че руските военнослужещи не искат да регистрират автомобилите си в руската армия, защото командването няма да позволи на войник да дерегистрира автомобила и след това ще го конфискува като собственост на МО.

Руските военни блогъри са се противопоставяли на предишни руски усилия за формализация, които налагат по-строги правила за руския военен персонал, включително изискването войниците да регистрират личните си автомобили в своите части и установяването на стандарти за поддържане на брада.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) разширява възможностите си за охрана на руски официални лица и структури в чужбина, за да наблюдава по-добре руски и международни участници извън руска територия.

На 8 декември ФСБ публикува изменения в нормативната си уредба, които ѝ позволяват да предлага услуги по охрана на различни руски представителства и руски компании в допълнение към руските дипломатически институции, на които ФСБ вече предлага услуги.

ФСБ ще охранява такива структури, които могат да включват търговски и търговски субекти, чрез взаимно споразумение и за сметка на субекта.

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Часове педи гласуването и заплахи на републиканците, че ще го блокират

ФСБ твърди, че е направила измененията в отговор на "нарастващия брой протести и демонстрации" пред руски правителствени и бизнес офиси в чужбина.

Руските окупационни власти продължават да полагат усилия за изкуствена промяна на демографския състав на окупираната Украйна. Украинският хелзинкски съюз за правата на човека - съюз, съставен от 26 неправителствени организации (НПО), които се занимават с правата на човека - съобщи на 6 декември, че от 2014 г. насам руските власти са преселили до 800 000 руски граждани в окупирания Крим и са принудили около 100 000 украински граждани да напуснат Крим.

Съюзът съобщи, че руските власти са разчитали на политики като преференциално ипотечно кредитиране, преместване на руски официални лица и техните семейства, експулсиране на украински граждани в континентална Украйна и "насърчаване" на украински граждани да се преместят в Русия, за да освободят жилища в Крим и да насърчат руските граждани да се преселят.

Съюзът съобщава, че руските окупационни власти в други области прилагат подобни усилия за пренаселване. Съюзът съобщава, че понастоящем обаче руските власти се борят да насърчат руснаците да се преселват в окупирания Крим поради високата интензивност на военните действия в близост до Крим.

Наскоро партньорите на Украйна продължиха да обявяват пакети за военна и финансова помощ за Украйна.

Тръмп-младши: Украйна вече загуби войната с Русия

Тръмп-младши: Украйна вече загуби войната с Русия

НАТО трябвало да е по-активно

На 7 декември Германия обяви, че е доставила помощ на Украйна, включваща 1750 155-милиметрови артилерийски снаряда, 10 разузнавателни дрона, 70 гранатомета и 100 000 комплекта за първа помощ.

Японският министър-председател Фумио Кишида също обеща 4,5 млрд. долара на Украйна, включително 1 млрд. долара хуманитарна помощ в подкрепа на усилията за възстановяване на Украйна и 3,5 млрд. долара за финансиране на кредитни гаранции за заеми на Световната банка за Украйна.