Сръбското правителство и Сръбската православна църква са на едно мнение по въпроса за Косово и Метохия. Това съобщи в неделя пред журналисти по националната телевизия РТС патриархът на Сърбия Ириней.

Той говори след среща със сръбския президент Александър Вучич. На срещата присъстваха премиерът Ана Брнабич, първи заместник министър-председател, външният министър Ивица Дачич, ръководителят на администрацията на сръбския президент Никола Селакович, както и членове на Светия синод на сръбската православна църква.

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Първо ние трябва да постигнем компромис

"Днес имахме честта и необходимостта да се срещнем с президента на Република Сърбия и други членове на правителството, за да говорим за нашата ситуация, по-специално за положението в Косово и Метохия, което за съжаление става все по-трудно от ден на ден. Ще видим как ще се развие това събитие, но също така е важно, че имаме единно мнение за тези проблеми и единно мнение за това как трябва да реагираме. Това беше основната тема на нашата среща, мисля, че подобни срещи трябва да се провеждат по-често, така че търсехме и съвместно решение на властите и църквата по този въпрос ", каза патриархът.

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

"Размяната на територии никога няма да се случи"

От своя страна президентът Вучич заяви пред репортери, че по време на срещата представители на властта са представили споразуменията от Косово в Брюксел за неспазването, въвеждането на мита върху сръбските стоки и приемането на основен закон (платформа) на преговорите с Белград от парламента на Прищина.

"Тази платформа показва как някои хора искат да причинят криза, а не да решат проблема. Някой, като се има предвид нашия ускорен икономически растеж и предвид желанието ни за по-нататъшен прогрес, смята, че сме готови да забравим за нашите хора, нашата държава, тези хора са сгрешили. Ще продължим да ускоряваме развитието на Сърбия, но няма да оставим хората ни в Косово и Метохия ", каза Вучич.

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Критикува отново драстичните мита, наложени върху вноса на сръбски стоки

Сръбският президент отбеляза, че е особено разочарован от липсата на реакция от страна на международната общност, която не реагира на ситуацията.

На 7 март парламентът на Косово с мнозинство гласува закон, който поставя основите на платформа за преговори с Белград по въпроса за разрешаване на конфликта в Косово. Приетият документ предвижда отказът на косовските власти да обменят територии със Сърбия, предвижда безусловно признаване на Прищина от Белград и също така предполага създаването на наказателен съд срещу сърбите за престъпления срещу албанците.

Парламентът на Косово обяви независимостта на региона едностранно през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд признава това решение като легитимно. Според Белград около 100 страни понастоящем признават Република Косово, докато Прищина твърди, че такива държави 117. Над 60 държави, включително Русия, Израел, Индия, Китай, както и пет държави от ЕС, се противопоставят на признаването на Косово.