Сблъсъците между арменските и азербайджанските сили са прогонили от домовете им половината от населението на сепаратисткия регион Нагорни Карабах. Това обяви официален представител, докато руският президент Владимир Путин настоя за прекратяване на "трагедията", която не показва признаци за отслабване.

Сраженията в един от най-възпламенимите замразени конфликти, останали след разпадането на Съветския съюз, избухнаха на 27 септември, като Азербайджан настоява, че контролираният от арменци регион трябва да се върне под контрола на Баку.

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

С това общият брой на загиналите вече е над 300 души

Конфликтът придоби международно измерение, което разтревожи Запада, като Турция подкрепи Азербайджан, а Армения се надява, че Москва, която досега остава встрани, може да се намеси в нейна подкрепа.

"Разбира се, това е огромна трагедия. Хората умират, има големи загуби и от двете страни", подчерта Путин по време на интервю за руската държавна телевизия.

Дори ако дългогодишният конфликт не би могъл да бъде разрешен, трябва да бъде договорено примирие "възможно най-бързо", настоя Путин, който по-рано проведе първите си телефонни разговори с азербайджанския президент Илхам Алиев от началото на сраженията.

Периодичните обстрели от азербайджанските сили превърнаха главния град в Нагорин Карабах Степанакерт в град призрак, осеян с невзривени боеприпаси и кратери от снаряди.

В Нагорни Карабах се използват касетъчни бомби

В Нагорни Карабах се използват касетъчни бомби

Най-вероятно от страна на Азербайджан

Голяма част от 50-хилядното население на Степанакерт е напуснала, а онези, които са останали, се укриват в мазета и изби.

Те са били обезпокоявани от въздушни сирени през цялата изминала нощ, след като многобройни експлозии избухнаха в град, потопен в пълна тъмнина.

Градът беше поразен от нови удари сутринта, с видим дим и бръмчене, което показва, че източникът е дрон, съобщи кореспондент на "Франс прес".

"Според нашите предварителни оценки, около 50 процента от населението на Карабах и 90 процента от жените и децата - или около 70 000-75 000 души - са разселени", уточни омбудсманът на Нагорни Карабах Артак Бегларян.

Азербайджан обвини арменските сили в обстрел на цивилни цели в градски райони, включително втория по големина град Гянджа.

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

"Терористични групировки, като фронт Нусра, Фиркат ал-Хамза, дивизия Султан Мурад"

Говорителката на прокурората Гюнай Салимзаде каза, че 427 жилища, населени с около 1200 души, са били унищожени от началото на настоящия конфликт.

Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан по време на войната през 1990-те години, отнела живота на около 30 000 души. Арменските сепаратисти обявиха независимост.

140 000 жители на Нагорни Карабах са сега почти изключително арменци, след като останалите азери напуснаха по време на войната през 1990-те години.

Регионът остава признат от международната общност като част от Азербайджан и никоя държава, включително самата Армения, не признава неговата независимост.

Турция участва в конфликта в Нагорни Карабах, предупреди Париж

Турция участва в конфликта в Нагорни Карабах, предупреди Париж

Новият аспект е, че има военна намеса на Турция