Военните началници на Източна и Западна Либия са се договорили да обединят командваните от тях части, съобщи Libya Update в събота.

"Генерал-лейтенант Абдулразак ал-Назури и генерал-лейтенант Мохамед ал-Хадад, командири на източния и западния щаб на Либия, се договориха за по-нататъшни стъпки за обединяване на военните институции в Либия и за формиране на съвместни сили.

Страните също така увериха, че се стремят към единство на територията на страната и запазване на нейния национален суверенитет", пише онлайн изданието.

Срещата между Ал-Назури и Ал-Хадад се състоя в Рим с посредничеството на командващия военните сили на САЩ в Африка генерал Майкъл Лангли.

Африканският съюз готви форум за Либия

Африканският съюз готви форум за Либия

Мерки за инвестиции в страната

В Либия отдавна съществуват паралелно два изпълнителни органа: правителство на националното съгласие в Триполи, в западната част на страната, и временен кабинет в източната част, подкрепян от армията на маршал Халифа Хафтар.

По данни на западните медии Хафтар е подкрепян от Русия, Франция, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет. Турция, Катар и Италия от своя страна застанаха на страната на правителството в Триполи. Преди една година страните започнаха да предприемат стъпки към помирение.

Съветът за сигурност на ООН удължи оръжейното ембарго срещу Либия

Съветът за сигурност на ООН удължи оръжейното ембарго срещу Либия

С една година е удължен срокът