"Световната среща на върха за мир" в Швейцария не допринесе за укрепването на мира, а по-ефективният начин да се помогне на Украйна остава подкрепата за нейната армия и икономика.

За това пише журналистът и политически анализатор Андреас Рюш за Neue Zürcher Zeitung. Според него Швейцария е постигнала организационен успех - срещата на върха, в която са участвали представители на почти половината от държавите в света, е преминала без опасни инциденти и открити спорове между делегациите.

В същото време срещата не е произвела нови модели за постигане на мир. В заключителната декларация "мъгляво" се споменава, че Русия трябва да се включи в процеса, но Путин вече заяви, че ще отиде на преговорите само ако Украйна му даде четири области.

През февруари миналата година 141 държави подкрепиха резолюцията на Общото събрание на ООН, призоваваща за незабавно изтегляне на руските войски от Украйна. Сега 80 държави са подписали "много по-слаб текст", а от първоначалния проект е отпаднала формулировката "агресията на Русия срещу Украйна".

"Въпреки това трябва да се приветства фактът, че срещата на върха ясно призна териториалната цялост на Украйна като основа за бъдещия мир. Ето защо токсичното искане за териториални компромиси, решение, основано на принципа "земя за мир", нямаше никакъв шанс", се казва в статията.

Журналистът нарича сериозен провал и отсъствието на високопоставени представители на Бразилия, Южна Африка и Индия, чиито делегации отхвърлиха заключителната декларация. И американският президент Джо Байдън напусна събитието без "очакваната тежест".

Петдесет и шест държави изразиха пълната си готовност да присъстват на събитието със своя държавен или правителствен ръководител, като 40 от тях принадлежат към западния демократичен свят. С изключение на Аржентина и Кения, останалите 16 държави не бяха представени от политически тежкоатлети. Журналистът отбелязва, че за западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски държави на "страната на мира", а и позицията на Китай също оказва влияние върху това.

Авторът на статията е убеден, че подобна дипломация не е идеалният път към мира, по-правилно би било Украйна да бъде укрепена военно и икономически.

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Документът от Срещата за мир в Украйна е подписан от близо 80 държави

"Ето защо всеки, който се грижи за сигурността на Европа, трябва да направи много повече от досегашното. Това се отнася и за Швейцария. Би било грешка да се мисли, че страната ни е постигнала целите си чрез такава престижна дипломация и сега може да си почива спокойно", добави той.

Срещата на върха за мир в Швейцария се проведе на 15-16 юни. В нея участваха 101 държави и международни организации.

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике

Заключителната декларация беше подписана от 80 държави и четири организации. Представителите на Ватикана, Саудитска Арабия, Тайланд, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, Армения, Бахрейн, Индонезия, Колумбия, Либия и Обединените арабски емирства отказаха да положат подписите си.

По-късно стана известно, че Ирак и Йордания са оттеглили подписите си. По този начин броят на подписалите намаля до 78.

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията