НАТО намали ядрения си арсенал в Европа с 90%, но ще остане "ядрен съюз", докато такива оръжия съществуват в света, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, публикувано от Die Welt.

Столтенберг приветства "ясното придържане на Германия" към ангажиментите съгласно стратегическата концепция на НАТО за ядрено възпиране. "Ядрените споразумения на НАТО днес са също толкова важни, колкото винаги са били. Те предлагат ядрена защита на европейските съюзници".

На 4 май говорителят на германския кабинет Стефан Сейберт обяви, че Берлин остава ангажиран със своите задължения съгласно концепцията за ядрено възпиране на НАТО. "В тази рамка правителството ще гарантира, че Германия дава съизмерен принос за запазването на този капацитет на НАТО", подчертава Сейберт, цитиран от ТАСС.

През април Der Spiegel пише, че САЩ са модернизирали своите ядрени бойни глави тип B61, разположени в Германия. Според информацията, получена от изданието, тайната операция е извършена през есента на 2019 година.

Русия обвинява САЩ в "обмислянето на ядрен конфликт"

Русия обвинява САЩ в "обмислянето на ядрен конфликт"

Виждали ядрения конфликт като реален политически вариант

Според третата разпоредба на окончателния договор по отношение на Германия, влязла в сила на 15 март 1991 г., Федерална република Германия се отказва от собственото си производство и притежание на атомно, биологично и химическо оръжие.

В края на юни 1991 г. СССР премахва всички военни ядрени компоненти от територията на бившата ГДР.

Американските ядрени оръжия продължават да са на територията на страната като част от стратегическата концепция на НАТО за сплашване на потенциалните противници.

До 20 ядрени бойни глави на САЩ според непотвърдени доклади са разположени във въздушната база.

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

НАТО все още счита "действия на Русия" за едни от основните заплахи за сигурността

През март 2010 г. депутатите от Бундестага с мнозинство дадоха на правителството мандат да преговаря с Вашингтон за премахването на американското ядрено оръжие от германска територия.

Тогавашният кабинет на министрите на Германия обяви, че няма да предприема едностранни действия без координация с партньорите от НАТО.

Лявата партия и зелените отдавна призовават правителството в Берлин да започне преговори за изтегляне на ядрено оръжие от Германия. През 2017 г. тогавашният кандидат за поста канцлер на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц също се кандидатира за изборите в Бундестага.

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия