Стотици служители на авиопревозвача Alitalia протестираха днес с блокиране на важни магистрали в страната, предаде АНСА. Това се случва седмици преди официалния край на компанията и значителните съкращения на персонала, които се очакват. Полицията се е опитала да пренасочи демонстрантите. Полицейски източници обаче отрекоха използването на сила, за да се опитат да спрат участниците.

Припомняме, че пътниците бяха инструктирани да носят само един брой ръчен багаж по време на пътуване. Причините бяха засилващите се стачки преди официалния край на 14 октомври.

От Alitalia се извиняват на клиентите си, че през следващите дни протести може да доведат до забавяне на услугите.

Стачка отмени половината полети на Alitalia

Стачка отмени половината полети на Alitalia

По график ще летят самолетите в пиковите часове

Alitalia, която е "на червено" повече от десетилетие, трябва официално да бъде заменена от нов национален превозвач ITA или Italy Air Transport.

Европейската комисия даде одобрение за държавно финансиране от 1,35 милиарда евро в новата авиокомпания, но ITA планира да наеме само около една четвърт от около 10 000 служители на Alitalia.

"Не е приемливо около 7 500 служители да загубят работата си и да нямат издръжка на доходите", заяви Стефания Фабри, представител на профсъюза Fit-Cisl в региона Лацио. Искаме солидни перспективи по отношение на заплатите и преместването на служители."

Alitalia пред фалит

Alitalia пред фалит

Аlіtаlіа имa 120 caмoлeтa