Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос призна, че нито една страна от Северна Африка все още не се е съгласила да приема центрове за проверка на мигранти, в които да се обработват кандидатурите на мигрантите, пише британският в. "Гардиън".

Подробности за плана на Европейския съюз за предотвратяване на удавянията на мигранти в морето се появиха днес, след като Италия разкритикува дневния ред на извънредната минисреща на високо равнище на ЕС в неделя в Брюксел, че не ѝ предлага достатъчно, за да ѝ помогне да се справи с пристигащите мигранти.

ЕС обмисля създаване на европейска гранична полиция

ЕС обмисля създаване на европейска гранична полиция

Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

Аврамопулос заяви, че ЕС иска да "засили сътрудничеството" си с Алжир, Египет, Либия, Тунис, Нигер и Мароко, след като той обяви намерението за създаване на "схема за регионално дебаркиране".

Досега никоя африканска страна не се е съгласила да приеме центрове за проверка на мигранти, потвърди той. "Това трябва да се обсъди с тези страни. Официално предложение не беше сложено на масата", обясни Аврамопулос.

Идеята за центрове за обработка на мигрантите извън границите на ЕС остава бегла засега, като редица политически, практически и правни въпроси остават без отговор. Остава неясно например дали мигрантите на спасителен кораб в европейски води могат да бъдат върнати в северноафриканска страна.

Италия иска Фронтекс в Африка, а не в морето

Италия иска Фронтекс в Африка, а не в морето

Това заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели

Тахар Шериф, посланикът на Тунис в ЕС, заяви: "Предложението беше изпратено на ръководителя на нашето правителство преди няколко месеца по време на посещение в Германия, от Италия също сме получавали запитване, а отговорът е ясен: не!"

"Нямаме нито капацитет, нито средства за организиране на тези центрове за задържане. Ние вече страдаме много от това, което се случва в Либия, което е ефект от европейските действия", допълни представителят на Тунис.

Той подчерта, че страната му е изправена пред достатъчно проблеми с безработицата, като не иска да си навлича нови проблеми, докато Нигер заяви, че съществуващите центрове в страната, които приемат мигранти от лагери за задържане в Либия, вече са пълни.

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

Ще изгражда специални центрове, например в Северна Африка