Повечето членове от Групата на 20-те нации (Г-20) осъдиха категорично войната в Украйна в четвъртък, като само Русия и Китай не се съгласиха с това, каза настоящият председател на Г-20 -  външният министър на Индия след среща на външните министри на групата в Ню Делхи. Това обаче няма да позволи да бъде изработено съвместно изявление, предават Ройтерс и Би Би Си.

"Резюмето и заключителният документ на председателя Индия" след срещата до голяма степен се придържа към езика, използван в подобно изявление, публикувано след срещата на финансовите лидери на Г-20 миналата седмица. На нея Русия и Китай също изразиха несъгласие с изявленията, осъждащи войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска Русия да удължи т. нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която изтича през март.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че самият Запад е погребал тази сделка с действията си. По-специално Москва е възмутена, че санкциите, наложени върху износа на руски стоки (особено торове), остават въпреки всички уверения, че те ще бъдат премахнати.

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск и систематично и целенасочено нарушава нейните условия през последните месеци.

Започват разговори за удължаване на зърнената сделка

Започват разговори за удължаване на зърнената сделка

Русия недоволна от продължаващите проблеми с нейния износ

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова Антъни Блинкън е поискал персонална среща със Сергей Лавров, но такава не се е състояла, а двамата дипломати са обменили мнения "в движение".

В същото време американската страна съобщава, че те са се срещнали в кулоарите на срещата, но разговорът е продължил по-малко от 10 минути.

Антъни Блинкен е успял да направи три кратки изявления. Той е казал на Лавров, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, разкритикувал е Русия за решението й да се оттегли от договора Нов СТАРТ и е призовал Москва да освободи Пол Уилън, американец, осъден в Русия на 16 години по обвинения в шпионаж.

По време на самата среща на върха представители на Вашингтон и Москва са участвали в редица общи срещи и според източници в Делхи са направили остри коментари един за друг.

Блинкен отново заговори за немотивирана руска агресия срещу Украйна, а Лавров заплаши, че Русия се е договорила с Китай съвместно да противодействат на заплахите и шантажа от Запада.

Пекин обаче не потвърждава факта на такова споразумение.

Индийската страна, домакин на срещата на Г-20 в Делхи, заяви, че споровете на участниците относно ситуацията в Украйна са толкова ожесточени, че най-вероятно няма да има съвместно изявление по този въпрос.

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Съществуващите мерки срещу Москва оказали негативно влияние върху света