Външните министри на страните от Г-20 се събират в Ню Делхи за двудневна среща на върха, по време на която ситуацията в Украйна ще бъде една от основните теми за обсъждане, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Съобщава се, че по-специално дипломатите ще обсъдят как войната в Европа се отразява на останалия свят и какви допълнителни трудности срещат бедните развиващи се страни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров са в центъра на вниманието на пресата на срещата. И двамата пристигнаха в индийската столица предния ден.

Последният път, когато Блинкън и Лавров бяха в една зала бе през юли миналата година по време на срещата на Г-20 на остров Бали в Индонезия. Тогава според очевидци Лавров е напуснал залата, когато се е появил Блинкън.

Последната им официална среща между двамата се проведе през януари 2022 г., няколко седмици преди руската инвазия в Украйна.

По покана на Индия на срещата ще присъстват и представители на двадесет страни извън Г-20, но не и Украйна.

Сред другите теми в дневния ред на срещата са проблемите на глобалния икономически растеж, растящата инфлация и цените на енергията и храните, както и спадащото търсене на стоки и услуги по света.

Срещата на външните министри на Г-20 беше организирана почти веднага след срещата на финансовите министри и представители на централните банки на страните от Г-20, която се проведе в Бенгалуру (Бангалор), Индия.

Фокусът на тази среща беше обсъждането на баланса на силите между Запада и руско-китайския съюз в руско-украинския конфликт, но участниците не можаха да се споразумеят за съвместно комюнике.

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Съществуващите мерки срещу Москва оказали негативно влияние върху света