Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив - влиятелна организация, която обединява богатите на нефт арабски монархии от региона приеха съвместна декларация за ситуацията в Либия, пише електронното издание Лента Ру, като цитира телевизия „Ал Джазира".

В документа, подписан в Рияд, се казва, че страните участнички в блока отказват да признаят легитимността на режима на Муамар Кадафи. Кувейт, Бахрейн, Оман, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия обявиха готовността си да изградят връзки с Преходния национален съвет на Либия, сформиран от опозицията в Бенгази.

Нефтените монархии обещаха да приложат всички възможни усилия за прекратяване на кръвопролитието в Либия. Те поддържат установяването над тази страна на зона, забранена за полети на военната авиация. Смята се, че заради военните самолети противниците на Кадафи търпят големи загуби.

Организацията е осъдила престъпленията против гражданското население, извършени от либийския режим, и е призовала Лигата на арабските държави и Съвета за сигурност на ООН да се намесят незабавно в ситуацията.

Лигата на арабските държави ще се събере утре, 12 март, в Кайро за обсъждане на ситуацията в Либия.

По-рано американски вестници писаха, че Вашингтон може да установи въздушна блокада на Либия и без разрешението на ООН, ако това бъде одобрено от Лигата на арабските държави.