В понеделник уебсайт, свързан с Хамас, предупреди палестински лица или групи да не сътрудничат с Израел за осигуряване на сигурност за конвои с помощ на фона на петмесечната война в Ивицата Газа, предава "Ройтерс".

Тези, които го направят, ще бъдат третирани като колаборационисти и ще бъдат овладени с железен юмрук, каза уебсайтът за сигурност на Хамас Ал-Маджд, цитирайки служител по сигурността в палестинските бойни сили.

Предупреждението дойде в отговор на съобщения в израелските медии, че Израел обмисля въоръжаване на някои палестински лица или кланове в Газа, за да осигурят защита на сигурността на конвоите с помощ в обсадения анклав като част от по-широк план за хуманитарни доставки след края на боевете.

Кабинетът на израелския министър-председател отказа да коментира доклада, който дойде седмица след като десетки палестинци бяха убити при инцидент, при който тълпи обкръжиха конвой от камиони с хуманитарна помощ, влизащ в северната част на Газа, и войските откриха огън.

"Опитът на окупацията да комуникира с лидерите и клановете на някои семейства, за да действат в ивицата Газа, се счита за пряко сътрудничество с окупацията и е предателство към нацията, което няма да толерираме", се казва в уебсайта, цитирайки официалния представител.

"Усилията на окупацията (Израел) да създаде органи за управление на Газа са "неуспешен заговор", който няма да се материализира.

На фона на разпадащия се граждански ред в Газа и полицията, която отказва да осигури сигурност на конвоите поради риска да бъдат нападнати от израелските сили, въпросът за сигурното разпределение на отчаяно необходимата храна и други доставки се превърна в основен проблем.

В Газа има няколко големи традиционни семейни клана, свързани с политически фракции, включително "Хамас" и Фатах, съперничещата група, която доминира над палестинските власти в окупирания Западен бряг. Смята се, че някои от тези кланове са добре въоръжени и няма индикации, че биха обмислили да работят с Израел.

В отговор на плановете на Европейския съюз и Съединените щати за създаване на морски коридор за изпращане на хуманитарни кораби към анклава, високопоставен служител на Хамас Басем Наим каза, че това е "положителна" стъпка, но светът трябваше да действа, за да сложи край на войната.

"Осигуряването на задоволяване на всички нужди на населението в ивицата Газа не е услуга от никого; това е гарантирано право съгласно международното хуманитарно право дори по време на война", каза Наим пред Ройтерс.

"Ако администрацията на САЩ е сериозна за решаването на хуманитарната криза, най-лесният и най-краткият път е да спре да използва правото на вето, за да позволи постигането на примирие и да принуди Израел да отвори всички сухопътни пунктове и да позволи влизането на цялата необходима помощ", каза Наим.

Отлага се отплаването от Кипър на кораб с хуманитарна помощ за Газа

Отлага се отплаването от Кипър на кораб с хуманитарна помощ за Газа

Корабът превозва 200 тона провизии