Никоя страна по света не успява да защити здравето на децата и бъдещето им от засилване на деградацията на околната среда, климатичните промени и експлоатационните маркетингови практики. Това се казва в нов доклад, цитиран от "Гардиън".

В доклада се посочва, че въпреки драматичните подобрения в оцеляването, храненето и образованието през последните 20 години, "днешните деца са изправени пред несигурно бъдеще", като всяко дете е изправено пред "екзистенциални заплахи".

"През 2015 г. страните по света се договориха по целите за устойчиво развитие, но близо пет години по-късно малко страни отбелязаха голям напредък към постигането им", се изтъква в доклада на комисия от 40 експерти по здраве на деца и юноши от цял свят.

Учениците по света отново протестират срещу климатичната криза в "Петъци за бъдеще"

Учениците по света отново протестират срещу климатичната криза в "Петъци за бъдеще"

"Какво искаме? Климатична справедливост. Кога я искаме? Сега."

"Климатичните промени, деградацията на околната среда, мигриращото население, конфликтите, големите неравенства и хищническите търговски практики застрашават здравето и бъдещето на децата във всяка страна", допълват експертите.

Комисията, сформирана от Световната здравна организация (СЗО), Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) и авторитетното медицинско списание Lancet, призовава за радикални промени, за да се защити здравето и бъдещето на децата от засилващата се криза с климата.

Тя също така подчертава заплахата от хищнически търговски практики, свързващи излагането на децата на маркетинга на полуфабрикатите и подсладените напитки с 11-кратно увеличение на затлъстяването в детска възраст, от 11 млн. деца през 1975 г. до 124 млн. през 2016 г.

Меркел настоя за глобално сътрудничество за климата, иначе ще катастрофираме

Меркел настоя за глобално сътрудничество за климата, иначе ще катастрофираме

"Нетърпението на нашите млади хора е нещо, което трябва да поздравим."

Докладът включва индекс от 180 страни, който сравнява данните за оцеляването, благосъстоянието, здравето, образованието и храненето; както и устойчивостта, с препратка към емисиите на парникови газове, както и разликата в доходите.

Норвегия, Южна Корея, Холандия, Франция и Ирландия са класирани като най-добрите страни за добър живот за деца в ранните им години. Централноафриканската република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали са петте страни на дъното на индекса.

Но когато се сравняват страните, като се вземат предвид въглеродните емисии на глава от населението, Бурунди, Чад и Сомалия са с най-добри резултати, докато САЩ, Австралия и Саудитска Арабия са сред 10-те държави на дъното.

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

След като човечеството отдавна отлага да вземе мерки по въпроса

"Когато авторите взеха под внимание емисиите на CO2 на глава от населението, водещите страни (в класацията за добруването на децата] са много назад: Норвегия е класирана на 156 място, Република Корея на 166, а Холандия на 160", се казва в доклада и се допълва: "Всяка от трите отделя 210% повече CO2 на глава от населението от тяхната цел за 2030 г."

"Единствените страни, които са на път да надхвърлят целите за емисиите на CO2 на глава от населението до 2030 г., като същевременно се представят сравнително добре (в рамките на топ 70) относно мерките за добруването на децата, са: Албания, Армения, Гренада, Йордания, Молдова, Шри Ланка, Тунис, Уругвай и Виетнам", се отбелязва в доклада.

Великобритания е класирана сред първите 10 държави по отношение на процъфтяването на децата, но е поставена на 133 място по "постигане на целите за емисиите"; тя "в момента е на път да отделя със 115% повече CO2 от целта си за емисиите за 2030 г."

Експертите, автори на доклада, са съгласни, че "въпреки че най-бедните държави трябва да направят повече, за да подкрепят способността на децата си да живеят здравословен живот, прекомерните въглеродни емисии - несъразмерно от по-заможните страни - заплашват бъдещето на всички деца".

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

"Има нужда от спешни действия"