Световната продоволствена програма на ООН (WFP) съобщи днес, че хранителната помощ за 1,4 милиона души в Чад, включително новопристигналите бежанци, бягащи от насилието в района на Дарфур в Судан, ще бъде прекратена от януари поради недостиг на средства.

Финансовите ограничения и растящите хуманитарни нужди вече принудиха ООН да спре помощта за вътрешно разселени хора и бежанци от Нигерия, Централноафриканската република и Камерун от декември, се казва в съобщението.

От януари тези съкращения ще обхванат хората в криза в Чад, се казва в изявление на продоволствената програма.

Повече от 540 000 бежанци са преминали от Судан в Чад след избухването на войната през април между суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), според Международната организация по миграция.

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

ООН предупреждава, че цивилните са пред "неминуем риск да умрат от глад"

Мнозина са били разселени от Западен Дарфур, където етнически мотивирано насилие и масови убийства продължиха този месец в столицата на щата Ел Генейна.

"Повече дарфурци са избягали в Чад през последните шест месеца, отколкото през предходните 20 години", каза Пиер Хонорат, директор на WFP за Чад. По думите му не трябва "животоспасяващите ни операции да спрат в Чад."

WFP заяви, че се нуждае от 185 милиона долара за подкрепа на хората в Чад за следващите шест месеца.

ООН: 40% от украинците се нуждаят от хуманитарна помощ

ООН: 40% от украинците се нуждаят от хуманитарна помощ

Заяви Рамеш Раджасингам, директор на координацията в хуманитарната служба на ООН