Тайванската прокуратура заяви в понеделник, че разследва обвинения, че хора са се опитали да се намесят в програмата за подводници на острова и че са изтекли подробности за това, което би било сериозно нарушение на сигурността.

Тайван представи първата си вътрешно разработена подводница в четвъртък, важна стъпка в проект, насочен към укрепване на отбраната на острова и възпирането срещу китайския флот, въпреки че няма да влезе в експлоатация след две години.

Хуанг Шу-куанг, който ръководи програмата, каза пред местните медии миналата седмица, че законодателите, чиито имена той не назова, са затруднили програмата да закупи критично оборудване и че изпълнител, който не е успял да получи оферта, е препратил информация до Китай.

Върховната прокуратура на Тайван в кратко изявление каза, че обвиненията на Хуанг са привлекли "голямо внимание" предвид последиците за националната сигурност и отбраната.

Той каза, че е инструктирал прокурорите да "разследват случая възможно най-скоро, за да защитят националната сигурност".

Не се съобщават подробности или имена.

Тайван превърна местната програма за подводници в ключова част от амбициозен проект за модернизиране на въоръжените си сили, докато Пекин провежда почти ежедневни военни учения, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

Програмата за подводници се основава на опит и технологии от няколко държави - пробив за дипломатически изолирания Тайван.

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

Тайпе засече 16 китайски самолета край територията си