Тайван е вдигнал изтребители, за да проследят изтребители на военновъздушните сили на Китай, докато са прелитали през канала Баши на юг от острова. Това обявиха от военното министерство на Тайван, като това е последният подобен инцидент, който добавя към и без това високото напрежение между Тайпе и Пекин, отбелязва "Ройтерс".

Китай е изпратил неопределен брой бомбардировачи Xian H-6, изтребители Су-30 и транспортни самолети Y-8 над водния път по пътя им към западната част на Тихия океан, уточниха тайванските власти. Те са били следвани от тайвански изтребители, докато самолетите на Китай не са се върнали в базата си.

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

Във връзка с решение на САЩ да засилят контактите с Тайван

На 21 март Тайван изпрати кораби и самолети, за да проследят група китайски кораби, начело със самолетоносач, които са плавали през тесния Тайвански проток.

Тайван е един от най-чувствителните въпроси и потенциална причина за война за Китай.

Китайските военни маневри идват по време на засилено напрежение между Пекин и самоуправляващия се остров и след категорични предупреждения от страна на китайския президент Си Цзинпин срещу тайвански сепаратизъм.

Китай плаши с война заради подкрепата на САЩ към Тайван

Китай плаши с война заради подкрепата на САЩ към Тайван

Китай има териториални претенции към Тайван

Китай има териториални претенции към Тайван и разглежда острова като отцепническа провинция. Си Цзинпин през миналата седмица заяви, че Тайван ще срещне "наказанието на историята" за всеки опит за сепаратизъм.

Тайван твърди, че Китай е увеличил военните учения около острова през последната година.