Телата на убитите в Буркина Фасо европейци пристигнаха в Испания, предаде АФП. Това са испанците Давид Бериан и Роберто Фрайле и ирландецът Рори Йънг. 

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая и министърът на отбраната Маргарита Роблес посрещнаха останките при пристигането на самолета в авиобазата Торехон де Ардос. "Това са героите на деня: Давид и Роберто, които са направили толкова много, за да дадат глас на онези, които нямат такъв, които са направили толкова много, за да хвърлят светлина върху реалностите, които ни заобикалят и които понякога са невидими", каза Гонзалес Лая.

Припомняме, че двама испански журналисти, отвлечени близо до природен резерват в Източна Буркина Фасо, бяха убити, заяви испанският премиер Педро Санчес. Загина и ирландски гражданин. Европейците бяха част от патрул срещу бракониерството, който е попаднал на засаден от въоръжени лица в близост до резерват Пама. Отвлечен бе и местен войник.

Нито една група не пое отговорност.

Буркина Фасо е пред задълбочаваща се криза в сигурността, подобно на много от съседите си, тъй като ислямистки въоръжени групи извършват набези и отвличания в голяма част от региона.

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Европейците били част от патрул срещу бракониерство, снимали документален филм

Смята се, че ислямистки групи държат няколко чужденци като заложници в Буркина Фасо, както и в съседните Мали и Нигер, съобщава "Ройтерс".

Полусухият регион, известен като Сахел, пострада от нападения, след като бойците завзеха големи части от северната част на Мали през 2012 и 2013 г.

Франция и други чуждестранни съюзници са разположили войски в региона, но не са успели да прекратят бунтовете. Конфликтът разсели близо три милиона души.