Мъжете, които извършиха терористичната атака на летище „Ататюрк”, са от Русия, Узбекистан и Киргизстан. Това съобщи за Си Ен Ен турски официален представител.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че 22 души са арестувани за връзки с атентата, включително трима чужденци. В Истанбул са извършени 16 едновременни акции на антитерористи и спецчасти. 13 са отведени в ареста в мегаполиса, а 9 - в Измир. Турските власти твърдят, че зад атаката стои „Ислямска държава”.

Арестуваха 22 души във връзка с терора на летище „Ататюрк”
Обновена

Арестуваха 22 души във връзка с терора на летище „Ататюрк”

Сред тях има трима чужденци

Без да посочва източниците си, проправителственият вестник „Йени Шафак” пише, че атентаторите са от Киргизстан, Узбекистан и Дагестан в Южна Русия. Дагестан граничи в Чечня.

„Проучваме възможността чужденци да са били замесени. Много е вероятно най-малко един от тях да е чужденец, но разследването продължава”, информира по-рано официално лице, пожелало анонимност.

Киргизките сили за сигурност не желаят да коментират, а тези на Узбекистан все още не са открити.

Единият взрив на летището в Истанбул - за осигуряване на път на другите терористи

Единият взрив на летището в Истанбул - за осигуряване на път на другите терористи

Целта е била да се предизвика паника

Друг официален турски представител обясни, че идентификацията на тримата атентатори е силно затруднена заради сериозно увредените им тъкани. Медицински екип работи денонощно, за да завърши идентификацията.

„Йени Шафак” пише, че за организатор на атаката е заподозрян мъж на име Ахмед Чатаев от чеченски произход. Чатаев е идентифициран в списъка на ООН за санкции като лидер на „Ислямска държава”, отговарящ за обучението на рускоговорящите екстремисти и е издирван от руските власти.

Припомняме, че преди пет години чеченецът Ахмед Чатаев е бил задържан на ГКПП-Капитан Андреево. Той бил арестуван, след като станало ясно, че се издирва от Русия за тероризъм.

През 2011 г. Хасковският окръжен съд решава да предаде на руските власти Чатаев, но пловдивските апелативни магистрати не допускат екстрадицията му.

Мотивите на апелативния съд, цитирани от Дарик, сочат, че Чатаев има статут на бежанец, който е признат от правителството на Австрия. Именно този статут представлявал абсолютно основание за отказ от екстрадиция.

Ахмед Чатаев бил обвинен, че е участвал във въоръжена групировка и е вербувал лица за извършване на престъпления от терористичен характер, както и за финансиране на тероризма.

44 станаха жертвите на атентата на летище „Ататюрк”

44 станаха жертвите на атентата на летище „Ататюрк”

25-годишен мъж почина от раните си

Вестник „Хюриет” назовава един от атентаторите като Осман Вадинов, също чеченец и пише, че той е дошъл от Ракка – сърцето на контролираната от „Ислямска държава” територия в Сирия.

Турските официални представители не потвърждават пред „Ройтерс” дали Чатаев или Вадинов са част от разследването.  

Междувременно, турският вътрешен министър Ефкан Ала обяви, че броят на жертвите от атентата е нараснал до 43. Той допълни, че 18 от загиналите са чуждестранни граждани.

Ала също допълни, че един от атентаторите самоубийци е бил идентифициран, отбелязвайки, че доказателствата посочват, че „Ислямска държава” е отговорна за атаката.

Турските власти имат силни доказателства, че атентаторите на летището в Истанбул идват от Ракка и ръководството на „Ислямска държава” е замесено в организирането на атентата. Това съобщи за Си Ен Ен правителствен източник.