Стотици палестинци са влезли в сблъсъци с израелски войници в Ивицата Газа и окупирания Западен бряг, протестирайки срещу признаването от страна на САЩ на Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Ройтерс".

Подобни сблъсъци се случват ежеседмично, но напрежението нарасна неимоверно след обявлението на американския президент Доналд Тръмп на 6 декември, което породи гняв в целия арабски и мюсюлмански свят и тревога сред европейските съюзници на Вашингтон, както и в Русия.

Решението на Тръмп беше приветствано от Израел.

Нетаняху предложил палестинците да бъдат "натирени" в Синай

Нетаняху предложил палестинците да бъдат "натирени" в Синай

Предложил го на Барак Обама през 2014-а

"За САЩ не остана почти нищо да стори, преди да обяви явна война срещу палестинския народ, неговата власт и ръководство", написа коментаторът Раджаб Абу Серея в популярен палестински вестник.

Общо 17 палестинци и един израелец бяха убити в размириците, разразили се след обявяването на решението на Тръмп, макар че анализатори твърдят, че нито Израел, нито палестинците имат интерес от голяма ескалация на напрежението.

Няколкостотин жители на Газа са се приближили до граничната ограда с Израел, хвърляйки камъни по израелските войници, които са се опитали да ги разпръснат със сълзотворен газ.

По-малки групи протестиращи са се събрали в няколко градове на Западния бряг, където са хвърляли камъни и са горили гуми. Израелски войници и тук са използвали сълзотворен газ и са хвърляли зашеметяващи гранати.

Посланикът на САЩ в Израел се нахвърли срещу палестинците

Посланикът на САЩ в Израел се нахвърли срещу палестинците

След като палестинец застреля израелски равин

Източен Йерусалим, който палестинците искат да е столицата на бъдеща палестинска държава, беше окупиран от Израел във войната през 1967 г. и по-късно беше анексиран, макар че това действие не беше международно признато. Израелско-палестинските мирни преговори рухнаха отчасти заради строителството на израелски селища в окупираните земи и заради опасенията на Израел за контакти между Палестинската автономия и радикалната ислямистка групировка "Хамас", която Израел смята за терористична организация.

Палестински здравни работници обявиха, че 14 палестинци са били ранени от бойни боеприпаси при сблъсъците днес. Говорител на израелската армия увери, че проверявали тези информации.

"Искаме американците да знаят, че за кръвопролитието на невъоръжени хора тук отговорност носи техният президент", посочи Али, 20-годишен студент в Газа.

Лондон увери палестинците, че Йерусалим ще бъде столица на Израел и Палестина

Лондон увери палестинците, че Йерусалим ще бъде столица на Израел и Палестина

Това заяви британският външен министър Борис Джонсън