Президентската кампания на милиардера Доналд Тръмп получи тласък от ново социологическо допитване, показващо, че фаворитът за номинацията на Републиканската партия за надпреварата за Белия дом би спечелил президентските избори през ноември срещу фаворита на демократите Хилари Клинтън.

Проучването на ABC News/Washington Post показва, че Тръмп има два процентни пункта преднина пред Клинтън сред регистрираните избиратели при хипотетичен сблъсък на президентските избори.

Според анализатори повишената конкурентоспособност на Тръмп отразява консолидацията в подкрепата за него след отпадането от надпреварата на опонентите му от Републиканската партия.

Това е голям обрат на събитията за Клинтън, която в социологическо допитване от март водеше с 9% на Тръмп. Проучване на СиЕнЕн от началото на май пък даваше на бившия държавен секретар дори по-голяма преднина от 13 на сто пред строителния магнат.

Проучването на ABC News/Washington Post е проведено сред 1005 души от цяла Америка, включително 829 регистрирани избиратели, като всички са били допитани в периода между 16 и 19 май.