Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор в четвъртък с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи АП.

И двамата държавни глави обсъдиха усилията за победа над пандемията от коронавирус, като същевременно продължават да се отварят глобалните икономики. Двамата лидери също говориха за критичните двустранни и глобални въпроси, включително стратегическа стабилност, контрол над оръжията и ядрената програма на Иран.

Израел продължава борбата срещу иранската ядрена програма

Израел продължава борбата срещу иранската ядрена програма

Няма да позволят Техеран да се сдобие с атомни оръжия

Двете страни подчертаха, че има нужда от взаимни усилия, за да се поддържа регионалната стабилност и глобалният режим на неразпространение на ядрената енергия. Беше изразено взаимно съгласие по отношение на развитието на руско-американското търговско и икономическо сътрудничество.

Според пресслужбата на Кремъл разговорът е бил "конструктивен и смислен".

Историческа сделка по иранската ядрена програма

Историческа сделка по иранската ядрена програма

Ограничаване на ядрената програма на Техеран срещу облекчени санкции

Кремъл заяви, че Путин и Тръмп засегнаха ситуацията около ядрената сделка в Иран.

"Беше засегната ситуацията около ядрената програма на Иран. И двете страни подчертаха необходимостта от колективни усилия за поддържане на регионалната стабилност и глобалния режим на неразпространение на ядрената енергия", се казва в изявлението.

И САЩ обвиниха Русия в пренаписване на историята

И САЩ обвиниха Русия в пренаписване на историята

Ние твърдо се противопоставяме на всякакви опити на Русия

През 2015 г. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция в подкрепа на Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) за разрешаване на ядрената програма на Иран, който ограничи ядреното развитие на Техеран до изключително граждански цели. По-специално резолюцията предвижда петгодишно запазване на оръжейното ембарго срещу Иран.

През май 2018 г. САЩ се оттеглиха от JCPOA и възобновиха икономическите санкции срещу Техеран, включително в областта на износа на нефт.

Защо Китай не иска да участва в преговори за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия?

Защо Китай не иска да участва в преговори за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия?

Позицията на Китай е проста

Путин и Тръмп потвърдиха отново необходимостта от американско-руски консултации относно контрола върху оръжията.

"Въпросите на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията бяха внимателно разгледани, като се вземат предвид специалната отговорност на Русия и САЩ за поддържането на международния мир и сигурност", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Коронавирус: Русия отчете под 6000 заразени за ден за първи път от април

Коронавирус: Русия отчете под 6000 заразени за ден за първи път от април

85 души са починали през последните 24 часа - на-ниското ниво от 4 май

Кремъл отбеляза, че "в този контекст е потвърдена значимостта на двустранните консултации по тези въпроси, включително темата на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия". Те също така "отбелязаха важността на руската инициатива за провеждане на среща на върха на страни - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН по широк спектър от проблеми на международната сигурност".

По-рано специалният представител на президента на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли потвърди, че следващата седмица в австрийската столица ще се проведе нов кръг от руско-американски консултации за контрол на оръжията, както е планирано.

Президентите на Русия и САЩ "размениха поздравления за 45-годишнината от орбиталния полет в рамките на съвместната програма" Союз-Аполон ", заявиха от Кремъл.

15 юли се навършват 45 години от началото на първия съвместен космически полет на кораби от двете страни. Съветските космонавти Леонов и Валери Кубасов бяха на борда на "Союз-19", докато американските астронавти Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън летяха на Аполон.

Скачването на Союз-19 и Аполон се извършва два дни по-късно - на 17 юли 1975 г. над Москва.